Únava a stres – poradíme vám, jak se jich zbavit

Únava a stres jsou dva rozšířené problémy, které jdou často ruku v ruce. Stres je na tělo velmi náročný, což vede k celkové únavě a chronická únava pak dále zhoršuje stres. Naštěstí existuje na oba problémy řešení a rozhodně se nebudete muset uchýlit ke škodlivým lékům či kofeinu.

Co stojí za chronickou únavou?

Chronickou únavou trpí stále více lidí. Často za ní může náročná práce, rodinné povinnosti nebo celkový zdravotní stav. I přesto, že je občasná únava přirozenou součástí života, přetrvávající únava může vést ke kaskádě problémů ovlivňujících jak náš každodenní život, tak dlouhodobé zdraví.

Jak vzniká únava

Únava může být způsobena řadou faktorů, včetně nedostatečného spánku, špatné kvality spánku, nadměrné fyzické nebo duševní námahy, stresu a různých zdravotních problémů. Významnou roli hraje cirkadiánní rytmus těla neboli vnitřní hodiny, které regulují cykly spánku a bdění. Narušení tohoto rytmu, jako je nepravidelný spánkový režim nebo práce na směny, mohou přispět k rozvoji chronické únavy.

Narušení každodenního života

Dopad únavy na každodenní život je mnohostranný a ovlivňuje kognitivní funkce, emoční pohodu a celkovou produktivitu. V první řadě má únava velmi negativní vliv na schopnost koncentrace, což vede ke snížení efektivity v práci nebo ve škole. Jednoduché úkoly se mohou stát obtížnými a motivace k vykonávání dříve běžných činností klesá. Stejně tak mohou ale utrpět i mezilidské vztahy, protože únava často způsobuje podrážděnost a netrpělivost.

Negativní dopady na zdraví

Kromě bezprostředních problémů v každodenním fungování představuje chronická únava vážné riziko pro dlouhodobé zdraví. Nedostatek spánku a přetrvávající únava jsou spojeny se zvýšeným rizikem rozvojem různých onemocnění. Jedná se zejména o obezitu, cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a oslabený imunitní systém.

Kromě toho může únava přispívat k problémům duševního zdraví, jako je deprese a úzkost. Vztah mezi únavou a duševním zdravím je přitom obousměrný. Chronický stres, častá příčina únavy, může vést k poruchám duševního zdraví, zatímco stavy, jako je deprese a úzkost, mohou narušit spánkové vzorce a způsobovat únavu.

Knihy o zdravém životním stylu, které vás zbaví únavy

K chronické únavě je třeba přistupovat komplexně. K tomu vám dopomůže kniha Energie! Zdravá cesta z labyrintu únavy od mezinárodně uznávané odbornice na preventivní a nutriční medicínu, doktorky Anne Fleckové. Kniha zkoumá únavu z pohledu celostní medicíny a snoubí poznatky z moderního výzkumu s tradičními léčebnými metodami.

Kniha vám pomůže zjistit příčinu vaší chronické únavy a na základě toho vám poradí, jak se vhodně stravovat, nastavit přiměřený rytmus, kompenzovat nedostatek živin a posílit imunitní systém. Tyto kroky jsou totiž hlavní zbraní v boji proti únavě.

Podobně vám pomůže také kniha 10x se nadechněte a bude po únavě od doktora Egora Egorova, který se již více než 20 let intenzivně zabývá energetickým metabolismem lidského těla. Kniha vychází z vědy a lékařských výzkumů. Stojí za ní nejméně dvě Nobelovy ceny, nespočet vědeckých studií a bohaté lékařské zkušenosti, které sahají až do starověku a objasňují, jak lze pomocí efektivního dýchání získat více životní energie a změnit svůj život k lepšímu.

Díky tréninkovým programům v praktické části knihy můžete prostřednictvím správných technik dýchání zvýšit svou energetickou hladinu během krátké doby. Lékařský test v knize vám navíc během několika minut ukáže, zda je vaše tělo energií dostatečně zásobeno, nebo zda je potřebná optimalizace.

Únava a stres – poradíme vám, jak se jich zbavit

Stres jako příčina i následek únavy

Stres je přirozenou reakcí na náročné situace. Chronický a nezvládnutelný stres však může vést k řadě problémů, včetně únavy, narušeného každodenního života, a dokonce i k rozvoji vážných zdravotních problémů.

Vztah mezi stresem a únavou

Jedním z nejbezprostřednějších a nejhmatatelnějších důsledků chronického stresu je únava. Když je tělo ve stresu, uvolňuje hormony jako je kortizol a adrenalin a připravuje ho na reakci „bojuj nebo uteč“. Dlouhodobé vystavení těmto hormonům však může narušit přirozenou rovnováhu těla, což vede k přetrvávajícím pocitům únavy a letargie.

Narušení každodenního života

Chronický stres má hluboký dopad na každodenní život. Zhoršuje kognitivní funkce, což ztěžuje soustředění, rozhodování a řešení problémů. Narušuje také spánkové vzorce a způsobuje problémy s nespavostí, což může vést k rozvoji chronické únavy. Celkově také ztrácíte schopnost užívat si věci, které jste dřív měli rádi, protože je vaše mysl neustále sužována stresem.

Negativní dopady na zdraví

Daň stresu na zdraví není omezena jen na únavu a narušení každodenního života, ale zasahuje také do různých fyziologických a psychologických procesů lidského těla. Trvalý stres je spojen se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, protože zvýšená hladina stresových hormonů může přispívat k problémům s vysokým krevním tlakem a rozvoji či zhoršení zánětů.

Stres navíc zhoršuje imunitní systém, takže se stáváte náchylnější k infekcím a nemocem. Také duševní zdraví je stresem výrazně ovlivněno a stres významně přispívá ke stavům, jako je úzkost a deprese.

Kromě toho se stres může projevit fyzickými příznaky, včetně bolestí hlavy, svalového napětí a gastrointestinálních problémů. V průběhu času může chronický stres přispět k rozvoji závažnějších stavů, jako je obezita, cukrovka a dokonce i některých typů rakoviny.

Nesmiřujte se stresem, vsaďte na knihy o zdraví

Se stresem se dá účinně bojovat. Tisíckrát vyzkoušená Drachenbergova metoda, představená v knize Stres jako příležitost, vás naučí, jak se můžete pozitivně vypořádat se stresem. Kombinuje osvědčené strategie z výkonnostního sportu s nejnovějšími poznatky z psychologie a aplikuje je na každodenní život. Seznámí vás s 9 rozhodnutími, díky kterým se můžete vyhnout zbytečnému stresu a zbytek proměnit v pozitivní životní energii.

Kromě knih o stresu a únavě vám přijdou vhod i další knihy z naší kategorie zabývající se zdravím lidského těla a životním stylem. Najdete zde knihy, které vám pomohou od bolesti různých částí těla a udrží vaše tělo v perfektní kondici až do vysokého věku, veganské kuchařky se spoustou zdravých a chutných receptů nebo knihy zabývající se celkovým stavem lidského těla.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet