Konec plýtvání jídlem |
||
Smarticular |
||
Naučte se, jak neplýtvat jídlem Poslední kniha od kolektivu Smarticular vydaná v nakladatelství Kazda se zabývá velmi aktuálním a také důležitým tématem – plýtvání jídlem. Dotýká se totiž každého z nás, a proto by tato kniha měla patřit mezi povinnou četbu dospělých i těch mladších. |
![]() |
|
|
Úvod knihy se zaměřuje na problematiku plýtvání potravinami, vysvětluje datum minimální trvanlivosti a hlavně radí, jak plýtvání potraviny předcházet. Další části se věnují plánování a nakupování () a správnému skladování potravin. Následují kapitoly obsahující více než tři sta nápadů a receptů na zužitkování potravin beze zbytku. Čtenáři se dozví, jak zpracovat slupky, jádra, košťály nebo starší pečivo a přezrálé ovoce či zeleninu. Mohou se také inspirovat tipy na nakládání, zavařování a konzervaci potravin a zužitkování velké úrody. Závěr pak patří hnojení a kompostování.
|
|
V předělech kapitol se v bublinách nacházejí tipy od čtenářů portálu. Ty většinou kopírují informace uvedené na stránkách, ale jsou krátké a stojí za to si je přečíst a třeba v nich najít inspiraci. Z receptů mám v plánu vyzkoušet polévku z ředkvičkových lístků, pesto z mrkvové natě, dušené listy červené řepy, asijskou polévku z brokolice a květáku a také trvanlivou zeleninovou pastu bez vaření jejíž obdobu dělávala už má babička nebo cuketový relish se zázvorem. Zaujal mě také tip na vývar z cibulových slupek vhodný k odbourání hlavně nočních křečí v lýtkách a nasušila jsem si semena z papáji, která se dají použít místo pepře. |
![]()
|
|
![]() |
Jak je vidět, tak knihu z hlediska receptů ocení především milovníci ovoce a zeleniny. Obecně je v ní hodně věcí známých a člověk je dělá logicky a přirozeně, ale i tak přináší Konec plýtvání jídlem spoustu zajímavých tipů a hlavně inspirace. Ocenila jsem také tabulku s dobou zavařování a teplotou nejrůznějších potravin. Titul zařadím do knihovny k dalším pokladům od Smarticular a budu do něho často nahlížet. | |
Smarticular.net je portál s nápady pro jednoduchý a udržitelný život. Cílem jeho autorů je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi. Výsledkem jsou pak knihy zaměřené buď na suroviny (Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, Soda, Ocet), nebo na návody Zkuste to doma sami (kuchyně, péče o tělo a vlasy, zahrada a balkon). © Jana Langerová |