Využijte naší vánoční nabídky na knihy se slevou 30% a dopravou zdarma nad 399Kč.

Bylinný sirup

Bylinné sirupy lze mnohostranně využít, například jako základ studeného osvěžujícího nápoje v létě nebo jako teplou alternativu k čaji v zimě. Díky vysokému obsahu cukru vydrží sirup poměrně dlouho, což obdarovanému poskytne dostatek času na to, aby si ho dlouho vychutnával. Smarticular_darky_front_1

Na malou láhev bylinného sirupu potřebujete:

  • 50–100 g čerstvých bylinek dle vlastního výběru, např. šalvěj nebo máta (čím víc bylinek, tím intenzivnější aroma hotového sirupu)
  • 1 l vody
  • 1–1,5 kg cukru (čím více cukru, tím delší trvanlivost) šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy:

  1. Otrhejte lístky z tuhých stonků a nahrubo je nasekejte.
  2. Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr, přiveďte k varu a několik minut povařte.
  3. Přisypte lístky bylinek a krátce povařte.
  4. Potom nechte vychladnout a 1–5 dní louhovat v lednici.
  5. Po vylouhování směs přeceďte přes sítko do hrnce, přidejte citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu.
  6. Několik minut povařte, ještě horké nalévejte do vyvařených sklenic či láhví a uzavřete je.

Pokud dodržíte absolutní čistotu, vydrží sirup díky vysokému obsahu cukru klidně několik měsíců.


Použít můžete třeba 50–100 g šalvějových listů (šalvějový sirup lze používat neředěný jako sirup proti kašli) nebo 50–100 g listů máty peprné a získáte osvěžující mátový sirup. Také 50 g meduňky nebo 50 g aloisie citronové postačí na delikátní sirup, který vám bude chutnat především v létě; stačí ho zředit studenou minerální vodou a přihodit pár kostek ledu.

sirup1   sirup2

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.