Čokoláda

Čokoláda dělá lidi šťastnými – to je jisté. Běžná čokoláda žel sestává často z rafinovaného cukru a nasycených mastných kyselin. Zdravější je připravit si čokoládu doma.TITULKA_Kuchyne_72dpi_RGB

Potřebujete:

  • 125 g kakaového másla nebo kokosového oleje
  • 50 g čistého kakaového prášku
  • 2 lž. agávového sirupu nebo jiného sladidla
  • dřeň z vanilkového lusku pro jemnější chuť (volitelně)
  • nasekané oříšky, rozinky, sušené ovoce podle libosti (volitelně)

 

Postup:

  1. Kakaové máslo nebo kokosový olej nechte rozpustit ve vodní lázni při nízké teplotě. Voda by neměla být teplejší než 50 °C.
  2. Vmíchejte kakao a ochuťte sirupem z agáve.
  3. Míchejte, dokud nezískáte rovnoměrně krémovou konzistenci bez Čím déle tím lépe!
  4. Hmotu nalijte do vhodné formy a obložte vybranými přísadami.
  5. Nechte tuhnout v lednici alespoň 2
  6. Vytlačte z formy a vychutnávejte si kousek po kousku.

 coko1

Tip: Domácí čokoládu skladujte nejlépe v lednici, protože se rozpouští rychleji než průmyslově vyráběná čokoláda. V lednici navíc zůstane déle trvanlivá.

 

Základní recept můžete také dále obměňovat:

  • Použijte více kakaa pro velmi tmavou čokoládu.
  • Zjemněte vaši čokoládu nasekanými pistáciemi nebo celými či nasekanými lískovými ořechy.
  • Chilli se k čokoládě výborně hodí!
  • Sušené ovoce jako moruše, datle a rozinky dodají vaší čokoládě trochu
  • Křupavou čokoládu vyrobíte s karamelizovanými (vlašskými) ořechy.
  • Také díky ovesným vločkám nebo kukuřičným lupínkům bude čokoláda křupavá.
  • Nastrouhaný kokos jí dodá tropickou příchuť.
  • Se skořicí, kardamomem nebo trochou muškátového oříšku vyčarujete zimní čokoládu.
  • Pro jemnou marcipánovou vůni přidejte do ještě tekuté směsi trošku

coko2

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení