JEČNÁ POLÉVKA S KOPŘIVAMI

Kopřivy se výtečně hodí do polévky, jež nesmí chybět na jídelníčku žádné horské chaty zejména v Jižním Tyrolskuolevka_koprivy

  • DOBA PŘÍPRAVY: CCA 60 MIN.

NA 4 PORCE POTŘEBUJETE

  • 4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g špeku vcelku
  • 2 lžíce másla
  • 150 g ječných krup
  • 1 l jemného masového nebo zeleninového
  • vývaru
  • 100 g mladých výhonků kopřiv nebo špičky
  • starších kopřiv
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

TITULNI_obalka_Plevel_72dpi_RGBJarní cibulku omyjte. Drobné kořínky odřízněte a položte stranou. Bílou část nakrájejte na kolečka, zelenou část odložte stranou. Oloupejte česnek a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky. Rozpalte hrnec a nechte v něm rozpustit máslo. Krátce v něm poduste kroužky jarní cibulky, česnek a špek. Propláchněte kroupy, přidejte je do hrnce, zalijte vývarem a přidejte kořínky z jarní cibulky k vyvaření. Polévku přiveďte k varu a zakrytou nechte vařit na mírnou teplotu cca 40 minut, dokud kroupy nezměknou. Krátce před koncem nakrájejte kopřivy nadrobno. Zelené části jarní cibulky nakrájejte na velmi tenká kolečka. Kořínky cibulek vyjměte z hrnce a do polévky vmíchejte kopřivy, cibulku a smetanu. Vařte dalších 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.

Další vhodné rostliny: mléč, pěťour, kapustka

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení