Black Friday je tu! Využijte naší nabídky na knihy se slevou 30% a dopravou zdarma nad 333Kč.

JEČNÁ POLÉVKA S KOPŘIVAMI

Kopřivy se výtečně hodí do polévky, jež nesmí chybět na jídelníčku žádné horské chaty zejména v Jižním Tyrolskuolevka_koprivy

  • DOBA PŘÍPRAVY: CCA 60 MIN.

NA 4 PORCE POTŘEBUJETE

  • 4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g špeku vcelku
  • 2 lžíce másla
  • 150 g ječných krup
  • 1 l jemného masového nebo zeleninového
  • vývaru
  • 100 g mladých výhonků kopřiv nebo špičky
  • starších kopřiv
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

TITULNI_obalka_Plevel_72dpi_RGBJarní cibulku omyjte. Drobné kořínky odřízněte a položte stranou. Bílou část nakrájejte na kolečka, zelenou část odložte stranou. Oloupejte česnek a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky. Rozpalte hrnec a nechte v něm rozpustit máslo. Krátce v něm poduste kroužky jarní cibulky, česnek a špek. Propláchněte kroupy, přidejte je do hrnce, zalijte vývarem a přidejte kořínky z jarní cibulky k vyvaření. Polévku přiveďte k varu a zakrytou nechte vařit na mírnou teplotu cca 40 minut, dokud kroupy nezměknou. Krátce před koncem nakrájejte kopřivy nadrobno. Zelené části jarní cibulky nakrájejte na velmi tenká kolečka. Kořínky cibulek vyjměte z hrnce a do polévky vmíchejte kopřivy, cibulku a smetanu. Vařte dalších 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.

Další vhodné rostliny: mléč, pěťour, kapustka

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.