Medvědí síla česneku

Listy medvědího česneku jsou oválně kopinaté se souběžnou žilnatinou a na povrchu jsou lesklé, zatímco spodní strana listu je matná. Stonek je dlouhý a tenký, na průřezu trojúhelníkovitý a dutý. V závislosti na oblasti se listy dají najít od března do května. Později se objevují poupata a bílé květy, které je možné naložit do oleje, octa nebo soli. V červnu dozrávají semena, která lze použít jako pepř. Cibulky medvědího česneku můžete zužitkovat podobně jako stroužky kuchyňského česneku.Jedle_mesto_titulka_300dpi_RGB

Pokud se u vás medvědí česnek vyskytuje jen zřídka, můžete se porozhlédnout po česneku podivném (Allium paradoxum). U nás to je nepůvodní druh. Někdy se pěstuje jako okrasná rostlina a někde (hlavně v Praze) je zdomácnělý v parkových trávnících. Lze ho použít úplně stejně jako česnek medvědí.

 Pokud už sezona medvědího česneku uplynula, můžete pro následující recepty použít jako náhražku listy česnáčku lékařského.

 

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku patří mezi stálice receptů z planých bylin. Intenzivní aroma se zde rozvine tím pravým způsobem, dá se všestranně využít a dlouho vydrží. Na 400 g pesta budete potřebovat:

  • 150 g čerstvých listů medvědího česneku
  • 65 g kešú oříšků
  • 2 lž. slunečnicových semínek
  • 2 lž. sezamu
  • 1–2 lžč. soli
  • 1 lž. citronové šťávy
  • 150 ml rostlinného oleje

 Slunečnicová semínka, kešú oříšky a sezam krátce osmahněte na pánvičce bez tuku. Listy medvědího česneku rozmixujte s olejem, citronovou šťávou a solí do krémové konzistence. Přidejte semínka a oříšky a znovu rozmixujte. Hotové pesto naplňte do sterilizovaných sklenic a zalijte tenkou vrstvou rostlinného oleje.

cesnek3

 

Pikantní pomazánka z medvědího česneku

Nemusíte používat jenom samotný divoký česnek. Spolu s jinými planými bylinkami si můžete připravit lehce pikantní pomazánku. K tomu budete potřebovat:

  • 10  čerstvých listů medvědího česneku
  • 10 lístků popence
  • 10 g petrželky nebo mladých lístků bršlice
  • ½ cibule
  • 100 g čerstvého sýra
  • 100 g zakysané smetany sůl a pepř

Nakrájejte cibuli a bylinky jemně nasekejte. Smíchejte čerstvý sýr a zakysanou smetanu, přidejte bylinky a cibuli a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Tato pomazánka chutná nejlépe čerstvá, ale v lednici vám pár dní vydrží.

cesnek4

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení