Knihy pro kutily a knihy o zahradě plné zajímavých projektů

Knihy pro kutily a knihy o zahradě plné zajímavých projektů

Trend vyvýšených zákonů a vertikálních zahrad

Místo je pro mnohé z nás vzácností, zejména pokud máme pouze dvoreček za domem nebo panelákový balkon. Proto řešení, která dokáží šetřit prostor, získávají stále víc na popularitě. Jedny z těch nejoblíbenějších představují vyvýšené záhony a vertikální zahrady.

Jaké jsou jejich další výhody?

  1. Přístupnost a pohodlí: Péče o tradiční záhony může být náročná na kolena a záda, což pocítí zejména ti starší z nás. Vyvýšené záhony a vertikální zahrady řeší tento problém tím, že jsou umístěny v pohodlnější výšce, díky čemuž si při zahradničení nemusíte klekat a někdy ani předklánět. Kromě toho zabraňují zhutnění půdy a zlepšují odvodnění, čímž vytváří optimální podmínky pro růst rostlin.
  2. Vylepšená kvalita půdy: Vyvýšené záhony a vertikální zahrady umožňují absolutní kontrolu nad složením a kvalitou půdy. Vy proto můžete upravit půdní směs tak, aby vyhovovala specifickým potřebám vašich rostlin. Kromě toho dochází také ke snížení rizika rozvoje chorob a napadení škůdci.
  3. Efektivní využití vody: Sucha přibývá, studny vysychají a často je proto potřeba šetřit vodou. To se samozřejmě týká i vaší zahrady. Vertikální zahrady řeší tento problém za vás. Vertikální zahrada totiž spočívá na principu přelévání vody z nejvyšších květináčů do těch nejnižší a dochází tak k maximálnímu využití vody.
  4. Originální vzhled: Kromě praktických výhod přispívají vyvýšené záhony a vertikální zahrady k vizuální přitažlivosti venkovních prostor. Vyvýšená konstrukce dodá vaší zahradě nový rozměr a promění nudné stěny v úchvatnou zeleň. Zejména vertikální zahrady s rostlinami spadajícími po stěnách nebo uspořádanými do uměleckých vzorů proměňují všední povrchy v živá umělecká díla.

Knihy o zahradničení pro inspiraci

Pokud byste rádi obohatili svou zahradu či balkon o vyvýšené záhony nebo vertikální zahradu, nechte se inspirovat našimi třemi knihami – knihou Vyvýšené záhony na balkoně od Lisy-Marie Trauerové, knihou Jak na vyvýšené záhony od Joachima Mayera a knihou Zahradní projekty pro kutily od Folko Kullmana. 

První kniha Vyvýšené záhony na balkoně je určena speciálně pro ty z nás, kteří mají k dispozici pouze balkon. To ale neznamená, že ji neuplatníte i na větších prostorách. Dozvíte se základní informace o tom, jak vyvýšené záhony fungují, tedy správné umístění a praktické modely s návody, jak vyvýšený záhon vyrobit. Dále si můžete přečíst, jak na osázení a péči o vyvýšený záhon, tedy jakou půdu zvolit, jak se o rostliny starat, a jak je hnojit.

V druhé knize Jak na vyvýšené záhony naleznete přehledný popis toho, jak si můžete vyvýšený záhon sami vybudovat, a to i třeba jen na terase či balkoně. Kniha vám poradí, čím záhon naplnit a jak o něj pečovat, aby se v něm rostlinám dařilo. Dále podrobně popisuje, které rostliny a kdy vysazovat, nabízí nákresy s vhodnými kombinacemi a dává tipy na osvědčené vzorové záhony. Tak budete moct i na malém prostoru sklízet téměř po celý rok.

Nesmíme zapomenout ani na naši třetí knihu Zahradní projekty pro kutily. Ta vám poradí nejen, jak vybudovat a pečovat o vertikální zahradu. Je totiž plná inspirativních projektů – od menších zahradních projektů jako je třeba hmyzí hotel, až po XXL projekty na celý víkend, jako je například gril vyrobený z cihel. Kromě samotných návodů v knize naleznete také spoustu užitečných rad. Dozvíte se, kde sehnat materiál na vaše projekty nebo, jak si zařídit pořádek ve vaší kůlně s nářadím.

Knihy pro kutily a knihy o zahradě plné zajímavých projektů

Co na záhonech sázet?

Vertikální zahrady a vyvýšené záhony nabízejí jedinečné možnosti pro pěstování nejrůznějších rostlin. U vyvýšených záhonů přitom neexistují žádná omezení. Na druhou stranu, u vertikálních zahrad už může být výběr kvůli omezené velikosti zúžený. 

 

 

Co pěstovat na vyvýšených záhonech:

  • Kořenovou zeleninu: Volná, dobře odvodněná půda ve vyvýšených záhonech zabraňuje utužení půdy, což umožňuje kořenové zelenině růst rovně a rozvíjet dobře tvarované kořeny.
  • Rajčata a papriky: Vyvýšené záhony poskytují kontrolované prostředí pro rajčata a papriky, zajišťují dobře odvodněnou půdu a umožňují snadné umístění do klece. To následně pomáhá předcházet zamokření a podporuje zdravý růst rostlin.
  • Saláty: Výška záhonu usnadňuje přístup a sklizeň salátové zeleniny. Poskytuje také kontrolované prostředí pro konzistentní úroveň vlhkosti.
  • Jahody: Vyvýšené záhony zajišťují lepší drenáž, snižují riziko podmáčené půdy a kořenových chorob. Výška také usnadňuje snadnější sledování a sklizeň jahod.
  • Cibule a česnek: Vyvýšené záhony mají dobře propustnou půdu, což je klíčové pro prevenci hniloby u cibule a česneku.
  • Kompaktní ovocné keře: Vyvýšené záhony lze naplnit vhodnou půdní směsí pro kyselomilné rostliny, jako jsou borůvky. Výška pak usnadňuje kontrolu pH půdy a její úpravu podle potřeby.

Co pěstovat na vertikální zahradě:

  • Bylinky: Bylinky jsou vhodné pro vertikální zahrady kvůli jejich kompaktnímu růstu a efektivnímu využití prostoru.
  • Saláty: Tato listová zelenina je lehká díky čemuž ji lze snadno pěstovat ve vertikálních květináčích.
  • Jahody: Vertikální zahradničení umožňuje jahodám spadnout do kaskády, což zabraňuje tomu, aby se ovoce dotýkalo země. Tím se minimalizuje riziko hniloby. Usnadňuje také sklizeň a jednoduše vypadá krásně.
  • Rajčata a papriky: Vertikální zahradnictví pomáhá podporovat růst těchto rostlin, maximalizuje vystavení slunečnímu záření a efektivně využívá prostor.
  • Fazole a hrách: Vertikální struktury, jako jsou mříže nebo kůly, umožňují těmto rostlinám lézt a efektivně využívat vertikální prostor, což vede k lepší cirkulaci vzduchu a vystavení slunečnímu záření.

A co s plevelem?

Ani vertikální zahrady a vyvýšené záhony se neubrání plevelu. S tím vám ale pomůže kniha Plevel na talíři od Susanne Hanschové a Elke Schwarzerové. Elke Schwarzerová představuje v knize 28 druhů plevelu a ukazuje, jak se jich zbavit, jaké triky na ně platí nebo jak je vypudit ze zahrady. A pokud už se vám na zahradě plevel rozrůstá, můžete ho rovnou prakticky zužitkovat v kuchyni. Susanne Hanschová totiž sestavila více než 50 receptů z divokých rostlin, od postupu na přípravu kopřivových karbanátků až po tabouleh s hulevníkem a brusinkami.

Knihy pro kutily a knihy o zahradě plné zajímavých projektů

Pro milovníky knih o přírodě a umění

Vertikální zahrady mohou vypadat jako umělecká díla a stejně tak jsou i skvělým ekologickým řešením. Pokud rádi propojujete zahradničení s uměním a ekologií, nesmí vám ujít kniha Mezi kořeny od Kateřiny Audové. Jedná se o výjimečnou knihu o tajuplném světě, skrytém mezi kořeny, která je díky originálním autorským ilustracím malým knižním uměleckým dílem, které ze čtení o tajemstvích skrytých v půdě dělá zážitek.

Kniha srozumitelně a poutavě přibližuje život a procesy v půdě, na kterých je závislá existence téměř všech přirozených ekosystémů na Zemi. Vysvětluje, proč je půda základem života a proč je důležité zajímat se o její fungování a užitečnost. Nechte se proto unést pozoruhodným vyprávěním o tom, jak nás půda ovlivňuje a jak my ovlivňujeme ji. Problematika zdravé půdy je velmi komplexní záležitostí, ale tato kniha vám umožní nahlédnout do ní tak, že vás to bude bavit.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet