Život spjatý s přírodou

Ve světě plném rušných měst a neustálého technologického pokroku nebylo volání po opětovném spojení s přírodou nikdy naléhavější. Příroda totiž dokáže inspirovat, léčit a přinášet mnohá dobrodružství. O tom svědčí i naše knihy, které vám budou skvělými průvodci.

 

 

Život spjatý s přírodou

Životopisné knihy o lesech, horách a zvířatech

Příroda v sobě skrývá pozoruhodný léčivý potenciál. Slouží jako silný prostředek ke snižování stresu a nabízí tak úlevu od tlaků každodenního života. Klid a mír, kterými příroda oplývá, totiž dokážou účinně uklidnit naši mysl i tělo a snížit hladinu stresových hormonů, jako je kortizol. Kromě toho nám spojení s přírodou umožňuje uvědomit si sounáležitost, kterou s přírodou a všemi jejími obyvateli máme. Připomíná nám naši propojenost se Zemí a vnáší do našich životů smysl.

Život spjatý s přírodou

Kniha o zvířatech a splynutí s přírodou

Své o tom ví autoři našich knih o přírodě. Jedním z nich je Wolfgang Schreil, který by se dal označit za zaříkávače lesní zvěře. Nikdo se totiž k divokým zvířatům v přírodě nedostane tak blízko jako on: často stojí tváří v tvář jelenům a rysům, nebojí se jedovatých hadů, z bezprostřední blízkosti fotografuje lovícího hranostaje či jestřába a jeleni či srnky se v klidu pasou těsně vedle něj. Les pro něj znamená největší možné bezpečí a skutečnou svobodu.

Ve své knize Zaříkávač zvířat vás provede světem lesních zvířat, která žijí v šumavských hvozdech na česko-německém pomezí. Těšit se můžete na hady, lišky, jeleny, dravé ptáky i sýkory, rysy, veverky, bobry či kuny. Kniha je psaná zábavnou svěží formou, která nadchne každého, nejen milovníky lesních zvířat. Dozvíte se spoustu zajímavých informací – věděli jste třeba, že zmije jsou neskutečně líné nebo proč čerstvě posekaná louka přitahuje dravou zvěř jako magnet? Kniha je protkaná osobními zkušenostmi a postřehy Wolfganga a mnoha jeho úvahami. Třeba nad tím, jak se lidé liší od zvířat a proč mezi námi dochází k nedorozuměním. Wolfgang vám také vysvětlí v čem spočívá kouzlo jednání zvířaty a jak si získat jejich důvěru.

Zapomínat přitom nesmíme ani na světově uznávanou bioložku a ochránkyni přírody Jane Goodallovou, kterou si snad každý jako první vybaví mezi jejími milovanými šimpanzi. Ve své knize Důvod k naději odhaluje své rodinné zázemí a nastiňuje své působení v Africe. Předkládá tak inspirativní poselství, stejně hluboké jako poznání, ke kterému došla na své cestě za hledáním naděje nejen uprostřed nedotčené přírody.

Kromě toho ale napsala také Knihu o naději, která vám poradí,  jak si zachovat naději i tváří v tvář pandemiím, válkám a hrozícím ekologickým katastrofám. V důvěrném rozhovoru s Douglasem Abramsem poutavě vypráví o svých cestách po celém světě, průkopnickém výzkumu a neutuchajícím aktivismu. Její bohaté zkušenosti nám mohou pomoci lépe porozumět krizím, jimž v současnosti čelíme. Jane a Doug společně nastiňují jedinou možnou – cestu vpřed. Protože naděje existuje, i když se někdy zdá být nedosažitelná. Můžeme ji najít například v přírodě a v naší vlastní odolnosti. Obě knihy můžete navíc pořídit jako výhodný balíček.

Ideální kniha na hory

Knihou, která vám nesmí chybět na žádném výletě do hor, je kniha Náčelník, která je rozhovorem s legendárním Miroslavem Nevrlým. Miloslav Nevrlý, skautskou přezdívkou Náčelník, byl svým skautům příkladem, že i neznámými končinami se dá chodit bez map, nenosit s sebou v batohu téměř nic, vydávat se nejistotám a nalézt tak radost a smysl. Byl to právě on, kdo po odsunu německého obyvatelstva v podstatě znovu objevil zapadlá místa nejsevernějších českých hor a napsal o tom ceněnou Knihu o Jizerských horách. Byl to on, kdo naučil čtenáře Karpatských her hrát hry na poutníka s lehkým srdcem či na jitřní radost.

V knize Náčelník na vás čeká rekapitulace jeho cest a prožitků nad rámec toho, co o nich dosud napsal. Hovoří také o víře, o práci (lépe řečeno o zaměstnání) v libereckém muzeu, o své rodině a přátelích. Zejména pak vzpomíná na výpravy do osamělých hor, jakých je dnes už tak málo a dokládá, že užitek z cest je možné čerpat v každém věku, pokud duše zůstane dychtivá.

Život spjatý s přírodou

Jak příroda léčí

Jak už v tomto článku jednou zaznělo, příroda dokáže léčit. Šustění listí ve vánku, jemné zurčení potůčku nebo zpěv ptáků – to vše slouží jako šepot, který nás vede zpět do stavu rovnováhy a vnitřního klidu. V těchto chvílích si připomínáme naši propojenost se vším živým. V každém listu, každém stéble trávy a každém slunečním paprsku nacházíme odraz naší vlastní odolnosti. Příroda nám připomíná, že jsme součástí něčeho většího, než jsme my sami.

To, jaké zázraky příroda skutečně dokáže, nalezneme v knihách Pobřežní cesta, Bouřlivé ticho a Po stezkách. Tyto knihy vypráví příběh manželského páru Raynor a Motha. Moth trpí nevyléčitelnou chorobou, která pár připraví o domov i práci.  Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť. V přírodě nachází odpovědi na všechny otázky a lék, který nečekali.

Dobrodružné knihy nejen pro mládež

S přírodou se přirozeně pojí také dobrodružství, odvaha a dobrodružná literatura. Příkladem takové knihy je Cesta k poslední řece. Tu ocení zejména mladší čtenáři. Své si v ní ale najdou všechny věkové kategorie. Kniha je příběhem neznámého hrdiny, který se vydává za napínavým dobrodružstvím do Amazonie. V napínavém příběhu budete mít společně s ním možnost utkat se s kajmanem, anakondou a spoustou komárů. Kromě toho budete svědky nádherné přírody a její rozmanitosti. Dostanete také spoustu tipů na přežití a mnoho dalšího.

Tato kniha je napínavým příběhem o výpravě do amazonského pralesa, která uvnitř vypadá přesně jako skutečný sešit dobrodruha, s rozmazanými stránkami a textem, který vypadá jako by byl psán rukou a rozmazán kapkami deště. Stránky jsou okousány od mravenců a zašpiněny od otisků tlapek. Uvnitř naleznete také spoustu nákresů, jako jsou rybí šupiny, chlupy z tarantule nebo křídla cikády. Nechybí ani mapy, seznamy a krásné ilustrace zvířat a přírody.

Už cítíte tu atmosféru kolem sebe? To vás volá příroda. Neváhejte proto a vyjděte si dnes po práci na krátkou procházku do lesa. Nebo se o víkendu vydejte na túru plnou dobrodružství. Je to jen na vás. Můžeme vám ale zaručit, že vám pobyt v přírodě prospěje a zahřeje vás na duši.

Život spjatý s přírodou
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet