Rakytník

Bobule rakytníku řešetlákového obsahují hned po šípku nejvíce vitaminu C. Keř původně pochází ze severovýchodní Asie, ale jako pravý mistr v přežití se rakytník řešetlákový rozšířil až daleko do Evropy. Roste i na neúrodných půdách a je odolný jak proti mrazu, tak i proti dlouhým obdobím sucha. Ve starověku se větvičky rakytníku s dlouhými špičatými trny zavěšovaly na okna a dveře na obranu proti zlým duchům. V dobách krize byly tyto na vitaminy bohaté bobule významným zdrojem životně důležitých látek, ale i dnes může toto kyselé ovoce prospět našemu zdraví. Z dužiny a semen se získává cenný rakytníkový olej, který se v mnoha kulturách již od pradávna používá pro léčebné účely. Keře rakytníku dorůstají až do výšky šesti metrů. Spodní strana úzkých, řapíkatých střídavě rostoucích lístků je stříbřitě šedá. Rakytník je dvoudomá rostlina. Pokud tedy chcete, aby vám samičí keř plodil, musí se v blízkosti nacházet i keř samčí. Na jednoletých větvích se v létě tvoří plody intenzivně oranžové barvy a protáhlého, oválného tvaru.

Vedle pracného očesávání jednotlivých bobulí existují dvě metody, jak si sklizeň ulehčit: tzv. dojení a metoda zmrazení. Při dojení se šťáva z rakytníku sbírá tak, že se bobule na obalené větvičce stisknou v rukavici. Ovoce rozmačkáte a šťáva se zachytí v připravené nádobě. Druhou možností je mladé oddenky obalené ovocem ustřihnout a vložit přes noc do mrazáku. Zmrzlé větvičky pak vložte do sáčku a několikrát jimi prudce bouchněte o stůl nebo o zem, aby bobule opadaly. Bobule rakytníku jsou vhodné například pro přípravu šťáv, želé, čaje, likéru, vína či ovocného pyré.


Rakytníkové vitaminové bomby

Asi dvanáct bobulí rakytníku pokrývá denní potřebu vitaminu C dospělého člověka. Jednoduchým trikem, jak je mít po celý rok po ruce, je vyrobit si rakytníkové bomby. Vše, co k tomu budete potřebovat, je čerstvě vymačkaná šťáva z rakytníku a forma na ledové kostky. Šťávu z rakytníku nalijte do formy na ledové kostky a zmrazte. Rakytníkové ledové kostky pak můžete kdykoli rozpustit v čaji, vodě nebo müsli nebo je smíchat s jinými šťávami. Rakytníkové bonbony Tyto domácí bonbony jsou zdravé, posilují imunitní systém a mohou být skvělým dárkem pro vaše blízké.

Budete potřebovat:

  • 200 ml rakytníkové šťávy
  • 400 g cukru
  • 160 ml sirupu
  • moučkový cukr

V hrnci smíchejte rakytníkovou šťávu, cukr a sirup a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Bez míchání krátce přiveďte k varu. Směs naplňte do formiček na bonbony nebo na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile hmota začne tuhnout, nožem ji nakrájejte na kousky, vytvarujte z ní kuličky a obalte je v moučkovém cukru, aby se neslepily. Skladujte v papírovém sáčku.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet