Čokoláda dělá lidi šťastnými – to je jisté. Běžná čokoláda žel sestává často z rafinovaného cukru a nasycených mastných kyselin. Zdravější je připravit si čokoládu doma.
Potřebujete:
- 125 g kakaového másla nebo kokosového oleje
- 50 g čistého kakaového prášku
- 2 lž. agávového sirupu nebo jiného sladidla
- dřeň z vanilkového lusku pro jemnější chuť (volitelně)
- nasekané oříšky, rozinky, sušené ovoce podle libosti (volitelně)
Postup:
- Kakaové máslo nebo kokosový olej nechte rozpustit ve vodní lázni při nízké teplotě. Voda by neměla být teplejší než 50 °C.
- Vmíchejte kakao a ochuťte sirupem z agáve.
- Míchejte, dokud nezískáte rovnoměrně krémovou konzistenci bez Čím déle tím lépe!
- Hmotu nalijte do vhodné formy a obložte vybranými přísadami.
- Nechte tuhnout v lednici alespoň 2
- Vytlačte z formy a vychutnávejte si kousek po kousku.
Tip: Domácí čokoládu skladujte nejlépe v lednici, protože se rozpouští rychleji než průmyslově vyráběná čokoláda. V lednici navíc zůstane déle trvanlivá.
Základní recept můžete také dále obměňovat:
- Použijte více kakaa pro velmi tmavou čokoládu.
- Zjemněte vaši čokoládu nasekanými pistáciemi nebo celými či nasekanými lískovými ořechy.
- Chilli se k čokoládě výborně hodí!
- Sušené ovoce jako moruše, datle a rozinky dodají vaší čokoládě trochu
- Křupavou čokoládu vyrobíte s karamelizovanými (vlašskými) ořechy.
- Také díky ovesným vločkám nebo kukuřičným lupínkům bude čokoláda křupavá.
- Nastrouhaný kokos jí dodá tropickou příchuť.
- Se skořicí, kardamomem nebo trochou muškátového oříšku vyčarujete zimní čokoládu.
- Pro jemnou marcipánovou vůni přidejte do ještě tekuté směsi trošku