Čokoláda

Čokoláda dělá lidi šťastnými – to je jisté. Běžná čokoláda žel sestává často z rafinovaného cukru a nasycených mastných kyselin. Zdravější je připravit si čokoládu doma.TITULKA_Kuchyne_72dpi_RGB

Potřebujete:

  • 125 g kakaového másla nebo kokosového oleje
  • 50 g čistého kakaového prášku
  • 2 lž. agávového sirupu nebo jiného sladidla
  • dřeň z vanilkového lusku pro jemnější chuť (volitelně)
  • nasekané oříšky, rozinky, sušené ovoce podle libosti (volitelně)

 

Postup:

  1. Kakaové máslo nebo kokosový olej nechte rozpustit ve vodní lázni při nízké teplotě. Voda by neměla být teplejší než 50 °C.
  2. Vmíchejte kakao a ochuťte sirupem z agáve.
  3. Míchejte, dokud nezískáte rovnoměrně krémovou konzistenci bez Čím déle tím lépe!
  4. Hmotu nalijte do vhodné formy a obložte vybranými přísadami.
  5. Nechte tuhnout v lednici alespoň 2
  6. Vytlačte z formy a vychutnávejte si kousek po kousku.

 coko1

Tip: Domácí čokoládu skladujte nejlépe v lednici, protože se rozpouští rychleji než průmyslově vyráběná čokoláda. V lednici navíc zůstane déle trvanlivá.

 

Základní recept můžete také dále obměňovat:

  • Použijte více kakaa pro velmi tmavou čokoládu.
  • Zjemněte vaši čokoládu nasekanými pistáciemi nebo celými či nasekanými lískovými ořechy.
  • Chilli se k čokoládě výborně hodí!
  • Sušené ovoce jako moruše, datle a rozinky dodají vaší čokoládě trochu
  • Křupavou čokoládu vyrobíte s karamelizovanými (vlašskými) ořechy.
  • Také díky ovesným vločkám nebo kukuřičným lupínkům bude čokoláda křupavá.
  • Nastrouhaný kokos jí dodá tropickou příchuť.
  • Se skořicí, kardamomem nebo trochou muškátového oříšku vyčarujete zimní čokoládu.
  • Pro jemnou marcipánovou vůni přidejte do ještě tekuté směsi trošku

coko2

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet