Cukety z balkonu

Při dobrých podmínkách mohou i cukety, které jsou náročné na pěstování, mít také v kbelíku o obsahu alespoň 15 litrů dostatek plodů. V omezených podmínkách lze pořídit pnoucí nebo zakrslé odrůdy, které prospívají dokonce i v květináči.TITULKA_Zahrada_balkon_Image_mini_RGB

Aby byly cukety na vašem balkoně velké a silné, potřebuji především tři věci:

  • slunce: alespoň několik hodin denního světla je zapotřebí každý den, aby cukety rostly a
  • hodně vody: v horkých dnech může být nutné zalévat rostlinu ráno i večer. Důležité je přitom používat kbelík s otvorem na odtok, aby voda nestála a kořeny neuhnívaly.
  • půdu bohatou na živiny: cukety patří mezi rostliny s vysokou spotřebou živin, proto prospívají nejlépe na kompostu, například z vermikompostéru či vermibedny. Pro lepší zásobení živinami můžete do půdy přimíchat také kamennou moučku bohatou na minerály.

 

Jak cukety vysévat a vysazovat

Na balkoně je tato středomořská rostlina lépe chráněna než na záhonu v zahradě, takže ji můžete vysévat již na začátku května, nejlépe po třech zmrzlých. Velmi dlouhé období růstu a bohatou úrodu zajistíte, když rostliny předpěstujete od poloviny dubna v bytě a na balkon je přesadíte, až bude spolehlivě teplo.

Postup je následující:

  1. Do každého z květináčků vložte tři semínka do hloubky cca 3 centimetrů, zakryjte půdou a Zeminu udržujte rovnoměrně vlhkou.
  2. Asi po jednom týdnu by měly být vidět první výhonky. Pokud z květináčků vyrůstá víc rostlinek, ty slabší opatrně odstraňte, jakmile vyraší první lístky po zárodečných
  3. Od poloviny května dávejte květináčky přes den
  4. O několik dní později, když jsou rostlinky trochu otužilé, je může- te přesadit na jejich trvalé stanoviště. Neměly by k tomu být ještě příliš veliké, protože potom přesazování snášejí hůř. Do každé nádoby zasaďte jedinou silnou

cucketa
 

Jak o cukety pečovat a jak je sklízet

Rostliny mají nejraději rovnoměrně vlhkou půdu bez stojaté vody. Pokud budete zalévat nepravidelně a cukety občas zůstanou na suchu, hrozí, že budou hořké.

Asi po dvou měsících můžete sklízet. Nejlépe chutnají, když jsou asi 10 centimetrů dlouhé, ještě ne zcela vyzrálé. Větší plody jsou více vláknité a nejsou již tak aromatické, zato ale déle vydrží. Na dobrých stanovištích vyrůstá za každý sklizený plod brzy nový, a to až do podzimu.

 Poznámka: Chcete-li získat vlastní semena, nechte jeden plod zcela vyzrát. Nežádoucímu jedovatému křížení zabráníte, pokud nebudete v blízkosti pěstovat ozdobné dýně. Pokud jsou plody hořké, rozhodně je nekonzumujte, jelikož mohou obsahovat jedovaté látky.

cucketa2

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet