Jak se domácími prostředky zbavit mravenců

Mravenci jsou na zahradě vlastně velmi užiteční, svým intenzivním hrabáním kypří půdu a pomáhají ji provzdušňovat. Likvidují mrtvý rostlinný materiál a roznášejí semena rostlin.TITULKA_Zahrada_balkon_Image_mini_RGB

Mravenci ovšem žijí v symbióze s mšicemi a chovají je, aby mohli pít šťávu, kterou mšice vylučují. Kromě toho mohou roznášet nemoci a vrhají se na vše jedlé. S přírodními prostředky můžete ovšem mravence držet účinně v šachu.

 

Jak se zbavit mravenců v domácnosti

V principu je třeba mít veškeré potraviny vzduchotěsně zabalené, aby mravence nelákaly. Misky na krmení zvířat by neměly dlouhodobě stát venku. Je třeba utěsnit všechny škvíry na dveřích a oknech.

Ani v případě silné invaze mravenců nemusíte sahat k chemickým dryákům. Alternativní metody jsou většinou dokonce levnější. Tyto přírodní prostředky můžete aplikovat přímo na mraveniště nebo mravenčí cestičku a tím hmyz vyhnat:

  • levandule nebo silně vonící rostliny
  • kávová sedlina
  • skořice

 

Následující triky pomohou odpudit mravence:

Přímo vedle mraveniště pěstujte výrazně vonící byliny, jako je levandule, kerblík, tymián a máta.

Křídou nakreslete silnou čáru, například přede dveřmi. Čáru musíte pravidelně obnovovat. Tento trik lze také použít k tomu, abyste mravencům odřízli jejich obvyklou stezku a přiměli je tím přesídlit.

Pakliže jsou kamenné dlaždice od mravenců vykotlané, nasypte mezi ně hrubou drť. Písek ze škvír odstraňte a nahraďte drtí. Zrníčka jsou větší než zrníčka písku a mravenci je nemohou odnést pryč.

 

 zahrada a balkon 139

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet