Krmení a pozorování ptáků – průvodce ptačí říší

Milujete uklidňující pohled do vaší zahrady plné spokojeného ptactva? V tom případě byste se také určitě rádi dozvěděli více o krmení a pozorování ptáků. A přesně to vám přinášíme v tomto článku. Poradíme vám, čím ptáky krmit a naopak nekrmit, jaký typ ptačího krmítka zvolit, a jak na jejich úspěšné pozorování. Kromě toho vám také přinášíme doporučení na řadu skvělých knížek, které vás zasvětí do tajů ptačí říše.

Jak správně krmit ptáky

Zásobením ptačího krmítka pomůžete nejen ptákům, ale i sami sobě. Jedná se totiž o činnost, která dokáže spojit celou rodinu a zabavit vás i vaše děti. Není pak hezčí pohled než na zahradu plnou rozmanitých druhů ptáků. Krmení ptáků ale není jen tak – spousta lidí totiž tápá v tom, čím ptáky krmit může a čím ne.
Krmení a pozorování ptáku – průvodce ptačí říší

Tímto krmit můžete

Semínka

  • Slunečnicová semínka – Jsou bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a základní živiny. Jsou oblíbená u většiny druhů ptáků.
  • Niger semínka – Tato drobná semena představují skvělý zdroj energie. Zvláště je ocení pěnkavy.
  • Proso – Malá, výživná semena prosa jsou ideální pro ptáky živící se ze země, jako jsou vrabci.

Ořechy

  • Arašídy – Ale pouze ty nesolené a neobsahující žádné další přísady. Jsou oblíbené u většiny ptačích druhů.
  • Mandle a vlašské ořechy – Představují dobrý zdroj zdravých tuků a bílkovin. Pro snadnější konzumaci je lepší     je ptákům podávat nadrcené nebo nakrájené na menší kousky.

Ovoce

  • Jablka, bobule a hrozny – Jedná se o plody s vysokým obsahem vitamínů a antioxidantů. Ptákům je nakrájejte na malé kousky.
  • Pomeranče – Jsou bohaté na vitamín C. Přitahují žluvy a další ptáky milující ovoce.

Další dobroty

  • Hmyz a mouční červi – Vynikající zdroj bílkovin pro ptáky živící se hmyzem.
  • Lojové koule – jsou vysoce energetickou potravinou, která je prospěšná zejména v chladnějších měsících. Přitahují datly, brhlíky a další druhy ptáků milující lůj.
Krmení a pozorování ptáku – průvodce ptačí říší

Tímto ptáky nekrmte

Zpracované potraviny

 To zahrnuje například slané či sladké ořechy, křupky a podobné potraviny, kterými někteří lidé ptáky krmí. Takto zpracované potraviny jsou ale škodlivé pro ptačí zdraví.

Pečivo

Pečivo je potravina, kterou se běžné ptáci krmí. Není škodlivé, ale postrádá základní živiny a může proto vést k podvýživě. Zvolte tedy raději výživnější varianty.

 

Přehledný a detailní návod na krmení ptáků vám poskytne náš výhodný balíček Vše o krmení ptáků, který se skládá z knih Lahůdky v krmítku a Krmíme ptáky – ale správněNajdete v nich množství domácích receptů na lahůdky, kterými ptáky potěšíte po celý rok. Navíc se dozvíte, co nabídnout jakým druhům ptactva a čemu se naopak vyhnout.

 

Krmení a pozorování ptáku – průvodce ptačí říší

Jaké ptačí krmítko zvolit

Svět ptačích krmítek je opravdu rozmanitý. Existuje několik základních typů navržených tak, aby uspokojily různé druhy ptáků a každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody.

 

Klasická ptačí budka

Dobře chrání potravu před deštěm či sněhem, ale přesto do ní může zatékat a vytvořit se plíseň, proto je potřebná pravidelná údržba. Lákají většinu místních ptáků, ale i veverky.

Válcové krmítko

Jejich výhodou je, že chrání popravu před nepříznivými vlivy přírodních živlů a často dokážou zabránit i vloupání veverek. Jejich nevýhodou je naopak složitější čištění, které je třeba nezanedbávat, jinak může dojít k rozvoji plísně.

Tác

Toto krmítko přitahuje nejširší škálu ptactva a nejlépe umožňuje jejich pozorování. Na druhou stranu ale není ničím chráněno, a proto se mezi potravou může hromadit vlhkost a ptačí trus. Navíc u nich nic nebrání veverkám, aby se také přišly nakrmit do sytosti.

Síťky s lojovými koulemi

Toto je nejjednodušší typ krmítka. Jednoduše koupíte síť s lojovými koulemi a pověsíte ji na vámi vybrané místo. Jedná se ale o problematickou možnost, protože se do sítě mohou ptáci chytit, a proto bychom vám raději doporučili zvážit speciálně navržené držáky na lojové koule.

Ptačí krmítka nemusíte jen koupit, ale můžete si je vyrobit i sami doma. Kniha Lahůdky v krmítku od dvojice biologů Katrin a Franka Heckerových vám zajistí dostatek inspirace k vytvoření různých druhů krmítek, zásobníků a závěsných systémů s použitím kreativních materiálů, jako jsou vykrajovátka na cukroví, kokosové ořechy, staré květináče nebo třeba dosloužilý vánoční stromeček.

 

Krmení a pozorování ptáku – průvodce ptačí říší

Dopřejte své zahradě ptačí pítko

 

Kromě krmení ptactva je důležité nezapomínat ani na jejich pitný režim, a to zejména v suchých letních měsících. Ptáci totiž potřebují čistý a spolehlivý zdroj vody pro pití a koupání.

Pítka do vaší zahrady přitáhnou spoustu druhů ptáků, které naláká zvuk tekoucí vody a odraz slunečního světla na vodní hladině. Vy tak získáte nejen skvělé místo pro jejich pozorování, ale také krásný doplněk do vaší zahrady.

 

Krmení a pozorování ptáku – průvodce ptačí říší

Atlas ptáků na vaší zahradě

Máte připravené krmítko i pítko pro ptáky? Pak je na čase začít s jejich pozorováním.

Kteří ptáci mohou k vašemu krmítku zavítat

Na vaší zahradu může zavítat celá řada druhů ptáků. Můžete tak pozorovat například:

Vrabce domácího či polního

Samec má obvykle hnědé svrchní opeření s černým pruhem na hrdle a bílými lícemi. Jeho temeno a hřbet mohou být šedé nebo hnědé. Samice jsou obvykle méně nápadné, mají celkově hnědější zbarvení. Dosahují délky kolem 14 cm a mají krátký, silný zobák.

Jejich potrava se skládá převážně ze semen, ale mohou konzumovat i hmyz a tučné potraviny, jako jsou lojové koule.

Sýkoru koňadru

Samec má modré temeno, černý krk, žluté břicho a bílou tvář. Samice jsou podobné, ale mají světlejší barvy. Délka těla je obvykle kolem 14 centimetrů. Jsou to aktivní a obratní ptáci, často se pohybující ve skupinách. Jsou známí svou schopností viset na koncích větví při vyhledávání potravy.

Co se týče potravy, jsou sýkory celkem nenáročné. Jsou to všežravci, ale nejvíce ocení tučná semínka, ořechy a lojové koule.

Kosa černého

Samec má lesklé černé opeření a žlutý zobák s oranžovým okrajem. Samička má hnědé opeření s rezavým nádechem a hnědý zobák s oranžovým okrajem. Dosahují délky kolem 25-27 centimetrů. Jsou aktivní při hledání potravy na zemi, ale můžete je vidět i na stromech a keřích.

Nejlepším způsobem krmení je ze země. Milují ovesné vločky, tučná semínka, bobule i hmyz.

Na českých zahradách můžete potkat kolem stovky druhů ptáků. Každý druh přitom dává přednost jinému druhu krmiva a krmítka. Objevují se různých denních i ročních dobách a celkově se jejich zvyky značně liší. Pozvěte si proto raději na pomoc knihu Ulricha Schmida s názvem Poznáte ptáky našich zahrad? Naučí vás určit 100 druhů ptáků, poznat jejich znaky, výskyt, vhodné krmivo, hnízdní příležitosti a poradí, jak na zahradu přilákat jednotlivé druhy. To všechno je doplněno velkým množstvím fotografií, barevných ilustrací a spoustou zajímavých informací o zpěvavých návštěvnících našich zahrad.

Podobně vám poslouží také kniha od biologa Felixe Weisse Zahradní ptáci, která vám pomůže poznat kdo odpočívá v živém plotu, přespává v ptačí budce, zobe u krmítka nebo cvrliká na střeše.

 

Pozorování a identifikace ptáků

Jak už jsme nastínili, pozorování a identifikace ptáků není jen tak, ale vyžaduje trpělivost a systematičnost. Druh ptáka často neurčíte pouze podle vzhledu, ale je potřeba také pozorovat jejich chování, stravovací návyky, letové vzorce či interakce s ostatními ptáky.

Pokud se rozhodnete pozorování ptáků rozšířit mimo vaši zahradu, pak vás čeká opravdu velké množství rozmanitých druhů, na které můžete narazit. K tomu vám přijde vhod Příručka k pozorování ptáků od ornitologa Leandera Khila, ve které najdete řadu užitečných rad a informací, které se vám budou hodit při vašich vycházkách za ptáky.

Poradí vám s výběrem vhodného dalekohledu, nastíní možnosti využití chytrého mobilního telefonu a odpoví na klíčové otázky, jak a kde ptáky nejlépe pozorovat. Poskytne také praktické rady ohledně metod pozorování v terénu a základy fotografování ptáků. Navíc obsahuje rozsáhlou druhovou část, která vám pomůže i s určováním vzácnějších či obtížně určitelných druhů.

Pro milovníky přírody jako jste vy nabízíme kromě knih o ptácích také celou kategorii skvělých knížek o zvířatech, ve které naleznete knihy o koních, psech, včelách, hmyzu nebo ježcích. Velkou kategorii u nás tvoří také knihy na téma přírody jako takové nebo různí průvodci a atlasy.  

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet