Cholesterol a krevní tlak – jak je snížit?

Vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu jsou velmi rozšířené civilizační choroby, které trápí stále více lidí. Jejich řešení je přitom často velmi přímočaré – zdravá strava, dostatek pohybu a jedna tajná zbraň.

Zabiják jménem vysoký krevní tlak

Vysokým krevním tlakem trpí miliony lidí po celém světě. Nejčastěji se řeší pomocí léků, které s sebou ale nesou spoustu vedlejších účinků. K vysokému krevnímu tlaku jde přitom přistupovat i holisticky a zaměřit se na jeho léčbu pomocí přirozených způsobů.
Cholesterol a krevní tlak – jak je snížit?

Jak vznikají problémy s vysokým tlakem

  • Špatný životní styl: K rozvoji vysokého krevního tlaku významně přispívá nezdravý životní styl. Jedná se zejména o časté sezení, nedostatek pohybu, nezdravou stravu (s vysokým obsahem sodíku a nízkým obsahem draslíku), vysokou hladinu stresu, kouření a nadměrnou konzumaci alkoholu.
  • Genetika: Rodinná anamnéza zvyšuje pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku. Genetické faktory mohou ovlivnit, jak tělo reguluje hormony a zvládá stres, což následně ovlivňuje krevní tlak.
  • Stáří: Cévy s věkem ztrácejí elasticitu, což přispívá ke zvýšení krevního tlaku.
  • Chronické nemoci: Spousta chronických onemocnění, jako je chronické onemocnění ledvin, cukrovka či spánková apnoe, přispívají k rozvoji hypertenze.

Příznaky vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak je v raných stádiích často asymptomatický. Jak stav postupuje, příznaky mohou zahrnovat přetrvávající bolesti hlavy, problémy se zrakem, dušnost a bolest na hrudi. Rozpoznání těchto příznaků je zásadní pro včasnou intervenci a efektivní léčbu.

Cholesterol a krevní tlak – jak je snížit?

Holistický přístup k léčbě vysokého krevního tlaku

Při snížení vysokého krevního tlaku je základem zdravá strava. Volte potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány, pomeranče a špenát, které dokážou působit proti účinkům sodíku. Zařaďte také bylinky, které dokážou snížit krevní tlak. Česnek, hloh a bazalka jsou známé pro své kardiovaskulární přínosy. Také ibiškový čaj, se svými diuretickými vlastnostmi, prokázal slibné výsledky při snižování krevního tlaku.

Kromě toho dbejte na pravidelnou fyzickou aktivitu. Ta pomáhá udržovat zdravou váhu, podporuje kardiovaskulární zdraví a přispívá ke snížení krevního tlaku. Optimálně se věnujte pohybu alespoň 150 minut týdně.

Skvělým rádcem vám bude kniha Jak snížit krevní tlak přírodní cestou od alternativní lékařky Claudie Ritterové. Tato kniha o zdraví vám pomůže snížit váš krevní tlak pomocí bylinek, homeopatik a důležitých živin. Najdete v ní vše, co potřebujete vědět o nejrůznějších příčinách hypertenze a možných důsledcích této civilizační choroby. Kniha je i zdravou kuchařkou. Najdete v ní chutné recepty pro hypertoniky od snídaně po večeři a tipy na zmírnění zátěže organismu.

Cholesterol – dobrý i špatný

Cholesterol je klíčovou složkou lidského těla a hraje zásadní roli v mnoha fyziologických procesech. Jeho nerovnováha ale může to vést ke zdravotním problémům, a to zejména kardiovaskulárním onemocněním.
Cholesterol a krevní tlak – jak je snížit?

Co je Cholesterol?

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, která se nachází v buňkách těla a některých potravinách. Je nezbytný pro stavbu buněčných membrán, produkci hormonů a syntézu vitaminu D. Tělo produkuje svůj vlastní cholesterol v játrech, zatímco další cholesterol pochází z potravin.

Špatný cholesterol (LDL cholesterol)

Nízkohustotní lipoproteinový (LDL) cholesterol je často označován jako „špatný“ cholesterol. Tento typ cholesterolu přenáší částice cholesterolu z jater do buněk. I přesto, že je nezbytnou součástí různých tělesných funkcí, může být i velmi škodlivý. Pokud ho totiž přijímáme nadbytek, pak se hromadí v tepnách, které zužuje a nakonec může vést k ateroskleróze, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Dobrý cholesterol (HDL cholesterol)

Cholesterol s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL) je považován za „dobrý“ cholesterol. HDL cholesterol odnáší cholesterol pryč z buněk a zpět do jater, kde se buď rozkládá, nebo se vylučuje z těla jako odpadní produkt. Vyšší hladina HDL cholesterolu je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění, protože pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol z krevního řečiště.

Zdravá strava jako hlavní faktor při snižování cholesterolu

Cholesterol a krevní tlak – jak je snížit?

Zdravá strava je pro snížení cholesterolu naprosto zásadní, protože přímo ovlivňuje typy a množství tuků a živin, které konzumujete. Hlavní principy stravy snižující množství špatného cholesterolu spočívají v:

  • Snížení příjmu nasycených tuků a transmastných kyselin: Tyto tuky a kyseliny zvyšují hladinu LDL („špatného“) cholesterolu. Nacházejí se zejména v červeném mase, plnotučných mléčných výrobcích a zpracovaných potravinách.
  • Zvýšení příjmu nenasycených tuků: Zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené tuky, které se nacházejí v olivovém oleji, avokádu a ořeších, zvyšují hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu a zároveň snižují hladinu LDL cholesterolu.
  • Dostatečném příjmu rozpustné vlákniny: Potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, jako je oves, ječmen, ovoce, zelenina a luštěniny, pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. Rozpustná vláknina se totiž váže na cholesterol v trávicím systému a brání jeho vstřebávání do krevního řečiště.
  • Začlenění Omega-3 mastných kyselin: Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Snižují triglyceridy a přispívají k celkovému zdraví srdce. Najdete je v tučných rybách, lněných semínkách a vlašských ořeších.

Při snižování špatného cholesterolu se vám bude hodit připravovaná kniha Jak snížit cholesterol přírodní cestou. Najdete v ní vše, co potřebujete vědět o příčinách a důsledcích vysoké hladiny cholesterolu. Dozvíte se, jak srovnat vaši hladinu cholesterolu bez pomoci léků. Kniha je i skvělou kuchařkou plnou zdravých receptů. Najdete v ní návod na jedinečnou kombinovanou dietu založenou na třech principech působení metabolismu tuků, 60 receptů, které udrží váš cholesterol na uzdě a seznam potravin, které přirozeně, ale účinně snižují vaši hladinu cholesterolu.

V boji proti vysokému tlaku a cholesterolu s veganskou kuchařkou

Cholesterol a krevní tlak – jak je snížit?

I přesto, že je pro mnohé veganská strava kontroverzní, má své místo. Dokáže totiž velmi účinně snižovat tlak i cholesterol. Veganská strava zcela eliminuje živočišné produkty, jako je maso a mléčné výrobky, které mají vysoký obsah nasycených tuků. Při veganské stravě navíc značně naroste příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a ořechů bohatých na vlákninu, která snižuje vstřebávání cholesterolu ve střevech.

Rostlinné potraviny jsou dále bohaté na fytochemikálie a antioxidanty, které mají různé zdravotní přínosy, včetně pozitivního vlivu na kardiovaskulárního zdraví. Pomáhají chránit krevní cévy a přispívají ke snížení krevního tlaku a snížení hladiny cholesterolu. Rostlinná strava je v neposlední řadě bohatá na draslík, který je prospěšný pro zdraví srdce tím, že pomáhá vyrovnávat hladiny sodíku v těle a snižuje tak krevní tlak.

Pro nevegany je však často těžké začít a vymyslet co vařit, případně správně sestavit jídelníček tak, aby obsahoval všechny důležité složky. Nemusíte se ale ničeho obávat, dobře vám v tomto poslouží naše vegan kuchařky – Zkuste to doma sami a Zdravě jíst. Najdete v nich spoustu zdravých a chutných receptů, a to včetně receptů na domácí náhražky masa a mléčných výrobků tak, aby vám nic nechybělo nejen po zdravotní, ale i chuťové stránce.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet