Ne do popelnice, ale na zahradu

Chemické syntetické přípravky k hnojení mají četné nevýhody. Jednak hrozí riziko jednostranného přehnojení, jednak se rostliny povzbuzují k příliš rychlému růstu. Následkem je vysoký obsah dusíku a nesprávný poměr vitamínů a minerálních látek oproti uhlovodíkům. Kromě toho mají syntetická hnojiva negativní vliv na půdní život a celé životní prostředí. TITULKA_Zahrada_balkon_Image_mini_RGB

Používání syntetických hnojiv je ovšem zcela zbytečné. V každodenním životě vzniká mnoho odpadních produktů, jež je možné fantasticky opětovně využít jako hnojivo!

  1. Kávová sedlina
    • Káva obsahuje důležité živiny jako dusík, draslík a fosfor. Její pH hodnota 6,4 až 6,8 je slabě kyselá, a proto se hodí pro většinu rostlin a půd. Přitahuje žížaly, díky nimž bude půda kolem rostlin zdravější. Doporučujeme nasypat čerstvou kávovou sedlinu přímo pod rostliny a eventuálně lehce zahrabat.
  2. kompost1Čaj
    • Rovněž použitý čaj není nutné kompostovat, aby účinkoval jako hnojivo. Použité čajové sáčky jednoduše zavěste do konve na zalévání rostlin v květináčích a nechte louhovat. Alternativně můžete použité čajové lístky přimíchat přímo pod hlínu. Účinky jsou podobné jako u kávové sedliny.
  3. Skořápky od vajec
    • Vaječné skořápky obsahují bohaté množství uhličitanu vápenatého, který je prospěšný mnoha rostlinám, především fazolím a hrášku. Je ovšem potřeba zohlednit obsah vápníku v zálivce. Má-li voda z vodovodu ve vaší lokalitě vysoký obsah vápníku, není další hnojení vaječnými skořápkami nutné. Pro použití rozlámejte skořápky a přidejte je do zálivky nebo přimíchejte přímo pod hlínu. Čím drobněji budou skořápky rozlámané, tím rychleji mohou rostliny přijímat živiny.
  4. Voda z brambor
    • Vaříte-li brambory bez soli, můžete vodu po vaření použít jako hnojivo na zahradě. Rostlinám dodává především draslík. 
  5. Slupky od banánů
    • Slupky od banánů rovněž obsahují bohaté množství minerálních látek. Do konve na zalévání dejte slupky a nechte je několik hodin louhovat. Tím se z nich uvolní cenné minerály.
  6. Rebarborové listy
    • Na rebarborových listech si sice nepochutnáte, zato ale obsahují hodně draslíku. Pokud listy a stonky rostliny žloutnou nebo jsou mdlé, bývá častou příčinou nedostatek draslíku. Na jaře nebo na podzim má potom smysl použít hnojivo s draslíkem. K tomu vytvořte odvar nebo výluh s rebarborovými listy a používejte jako tekuté hnojivo, podobně jako jíchu z kopřiv.
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet