Moje ptačí knížka - ptáci kolem nás od jara do zimy

 Chcete se dozvědět, co dělají ptáčci, když je v létě velké horko, či když je v zimě velký mráz? Víte, kde všude ptáčci žijí? Hledáte pro své zvídavé děti zajímavou publikaci s mnoha obrázky? Pojďte se na to společně se mnou podívat. Čeká vás rozhodně parádní let napříč ročními obdobími.
  Hned na začátku knihy se dozvíte základní informace a zajímavosti ze života ptáků, kde žijí, jak vypadají, jak se starají o svá mláďátka, kteří ptáci odlétají do teplých krajin a proč.
  Moje_ptaci_knizka_FB_03_bezloga

Autorka rozdělila knihu podle ročních období. Jak to vlastně u ptáčků vypadá na jaře, kdo se vrací z teplých krajin, kdo zpívá, jak staví svá hnízda, jak to chodí v létě, když je velké horko, kdo žije u vody, jakou cestovní horečku mohou mít ptáčci, než odletí do teplých krajin. Dále ti co neodlétají, jak to mají se zásobami na zimu, jak tu zimu vlastně přečkají, kdo se objevuje nejvíce na krmítku a mnoho dalších informací, které uspokojí a odpoví na otázky vašich malých zvědavců. Jedná se o neustále se opakující se proces, ve kterém se ptáčci chystají na zimu, někteří odlétají po zimě přilétají a starají se o své mladé.
  Ptačí říše je naprosto fascinující. Kniha je báječná, plná zajímavostí a nádherných obrázků. Děti, ale i dospělí se zde dozví informace, které možná ani nevěděli. Je přehledná, s popisky ptáků a jejich jmény, které autorka zvýraznila pro lepší orientaci v textu.

 Knihu doporučím všem milovníkům přírody, malým i velkým, dále také učitelkám mateřských škol, které chtějí přiblížit dětem život ptáčků. Velké plus této knize dávám jak za obsahové zpracování o životě ptáků, ale především rozdělení podle ročních období, které dětem usnadní lepší pochopení, to jak ptáčci žijí po celý rok a jak se jim to vlastně pořád střídá. Kniha je plná informací a zajímavostí. Na 37 stran se toho vešlo opravdu hodně a troufám si říci, že na knižním trhu je spousty publikací o životě ptáků, mám jich totiž mnoho doma, ale tato je naprosto jedinečná. Jednotlivé odstavce, zvýraznění ptáků, nespočetné množství obrázků činí tuto knihu jedinečnou. V knize naleznete více než 40 našich ptáků, můžete je pozorovat po celý rok a úplně všude. Ptáčci s námi žijí na zahradě, uvidíte je při procházkách přírodou, v lese, u vody, ale i ve městech, v parcích, kde slyšíte jejich nádherný zpěv.
  Jelikož jsem velká obdivovatelka přírody, především ptáčků, tato kniha mě nadchla a musím si ji pořád prohlížet a číst. U nás žije až 300 různých druhů ptáků., v lese, na poli, u vody, prostě všude. Je to nádherný pohled na ně.

Moje_ptaci_knizka_FB_04_bezlogaUkázka z knihy:

„Celkově v našich končinách žije něco kolem 300 různých druhů ptáků. Na malé i velké, pestré i jednobarevné opeřence můžeme narazit v lese, na poli i u vody, Pročpak si ptáčci na jaře prozpěvují? A copak dělají v létě, když jsou velká vedra? Kteří z nich odlétají na podzim na jih?
Typickým znakem ptáků je špičatý zobák. Slouží jim jako šikovný nástroj, jímž vyzobávají zrníčka, porcují hmyz, loví potravu z vody a stavějí si hnízda. Na rozdíl od jiných zvířat mají ptáci jen dvě nohy pokryté drobnými šupinkami. Téměř všechny druhy ptáků dokážou po nohou chodit nebo poskakovat. Na nohou mají čtyři prsty s ostrými drápy - tři směřují dopředu, jeden dozadu. Díky tomu se třeba dobře udrží na větvi. Někteří ptáci navíc mají nohy uzpůsobené ke šplhání, plavání, boji či lovu.”

© Lenka Štveráčková

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet