Pečující pomáda na vousy

Dát něco vousáčům není vůbec problém, protože vousy stejně jako vlasy ocení přírodní péči. Výživná a pečující pomáda vousy zjemní a uhladí, zároveň je vyživuje.Smarticular_darky_front_1

Potřebujete:

  • 25 g bambuckého másla
  • 6–8 g včelího vosku
  • 1 lžč. kokosového oleje
  • 1 lžč. mandlového oleje
  • 5 g bezvodého lanolinu (z lékárny)
  • 5–6 kp. éterického oleje ze smrkového jehličí nebo cedrového dřeva (volitelně pro příjemnou vůni)

 

Bambucké máslo a včelí vosk určují konzistenci, kokosový a mandlový olej jsou pečující základní oleje. Díky lanolinu je pomáda obzvlášť vláčná. Veganskou alternativou k včelímu vosku je karnaubský vosk (použijte přibližně poloviční množství včelího vosku) nebo růžový vosk. V obchodě seženete i ryze rostlinnou náhražku lanolinu.

Postup výroby:

  1. Bambucké máslo, včelí vosk, kokosový a mandlový olej a lanolin pozvolna rozpouštějte a míchejte při nízké teplotě ve vodní lázni.
  2. Kápněte trochu směsi na studený talíř a nechte vychladnout, abyste zkontrolovali Podle potřeby přidejte ještě trochu vosku, aby byla pomáda tužší.
  3. Směs vyjměte z vodní lázně a nechte několik minut Potom případně přidejte éterické oleje.
  4. Ještě tekutou pomádu přelijte do čistých uzavíratelných nádobek (např. do prázdných dóziček od krému nebo šroubovacích sklenic) a otevřené nechte několik hodin Teprve potom nádobky uzavřete. Skladujte na chladném místě (v létě případně v lednici).

Pomádu aplikujte tak, že si mezi špičkami prstů rozehřejete malé množství a rozetřete ho na konečky vousů. Zpočátku raději použijte trochu méně a opti- mální množství vmasírujte. Pomáda vám při dodržování hygieny vydrží několik měsíců.

 Smarticular_darky_4

Tip: Pro „dřevorubecký look“ používáme olej ze smrkového jehličí a cedrového dřeva. Podle oblíbené vůně však můžete použít jiné éterické oleje, a navíc využít jejich léčivé účinky. Například zázvorový olej a olej z čajovníku mají antibakteriální účinky, bergamotový olej zase povzbuzuje.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet