Půst, přerušovaný půst a jejich benefity

Schopnost přežít bez jídla a využívat nashromážděnou energii z potravy je nám lidem vrozená. Jinak bychom už dávno vymřeli, protože v historii se vždy objevovala období, kdy pro všechny nebyl dostatek potravy. Nemusíme tedy hladovět, pokud po určitou dobu nejíme pevnou stravu.

Vědomý půst se pak vyvinul v souvislosti s duchovními a náboženskými praktikami. Neexistuje snad žádné náboženství, které by neznalo půst. Je stejně zakotven v západních i východních kulturách. Jeho popularita přitom panuje i dnes, kdy se spojuje s moderními vědeckými poznatky a přináší s sebou množství zdravotních benefitů, které prospívají lidem po celém těla, a o to víc v této konzumní době.

Půst, přerušovaný půst a jejich benefity

Co je to půst a jaké existují druhy

Půst je záměrné zdržení se konzumace jídla nebo pití po určitou dobu. Půsty provází lidstvo celou jeho historií z mnoha různých důvodů, včetně náboženských, duchovních a zdravotních. Kromě různých důvodů má ale půst i různé podoby. Mezi ty nejzákladnější patří:

Klasický půst

Představuje delší období, po které se zcela zdržujete jídla. Obvykle se jedná o 24 hodin nebo více. Takový půst může trvat několik dnů nebo dokonce týdnů, ale v těchto případech je třeba se na půst správně připravit a nejlépe se také poradit s lékařem.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst je stravovací vzorec, ve kterém se střídá období jídla a půstu tak, aby si tělo odpočinulo od nepřetržitého trávení a bylo mu umožněno čerpat uloženou energii. Existuje přitom několik typů přerušovaného půstu, z nichž každý má svůj vlastní přístup k načasování jídla a půstu:

Metoda 16/8

Tato metoda představuje denní půst po dobu 16 hodin a omezení doby jídla na 8hodinové okno. Můžete například jíst mezi 12:00 a 20:00 a poté se postit od 20:00 do 12:00 následujícího dne.

Metoda 5:2

Při tomto přístupu jíte normálně pět dní v týdnu a výrazně snížíte příjem kalorií (obvykle o 500-600 kalorií) ve zbývajících dvou dnech.

Warrior Diet

Warrior Diet zahrnuje konzumaci malého množství syrového ovoce a zeleniny během dne a jedno velké jídlo k večeru během 4 hodinového okna.

Částečný půst

Zahrnuje omezení určitých druhů potravin nebo makroživin. Můžete se například vyhýbat pevnému jídlu, ale konzumovat tekutiny, jako jsou zeleninové šťávy a vývary.

Půst, přerušovaný půst a jejich benefity

Půst jako základ zdravého životního stylu

Půst s sebou přináší řadu zdravotních benefitů. Mezi ty hlavní patří:

  • Podpora hubnutí: Půst vede ke snížení celkového příjmu kalorií, což může přispět ke snížení hmotnosti. Navíc během období půstu tělo využívá uložený tuk pro zisk energie, což vede ke ztrátě tuku.
  • Zlepšená citlivost na inzulín: Bylo prokázáno, že půst zlepšuje citlivost na inzulín, což může být prospěšné pro ty, kteří jsou ohroženi diabetem 2. typu. A celkově pomáhá tělu efektivněji regulovat hladinu cukru v krvi.
  • Buněčná oprava: Půst spouští proces zvaný autofagie, kdy buňky odstraňují poškozené komponenty a recyklují je. Tento proces hraje roli při opravě buněk a pozitivně působí proti stárnutí.
  • Zdraví srdce: Půst má také kardiovaskulární přínosy, jako je zlepšení krevního tlaku, hladiny cholesterolu a snížení rizika srdečních onemocnění.
  • Zdraví mozku: Půst dokáže podpořit zdraví mozku podporou produkce speciálního proteinu, který hraje roli při učení, paměti a celkové kognitivní funkci.
  • Snížení zánětu: Půst je spojován se snížením zánětu, který doprovází různá chronická onemocnění.
  • Dlouhověkost: Některé studie na zvířatech ukázali, že určité vzorce půstu mohou dokonce prodloužit délku života.
Půst, přerušovaný půst a jejich benefity

Základní pravidla půstu

Přesná pravidla půstu se liší podle toho, který typ půstu zvolíte. Přesto, ale existují základní pravidla, která jsou téměř všem typům společná:

  1. Zůstaňte hydratovaní: Bez ohledu na způsob půstu nezapomínejte pít dostatek vody. Nejlepší je zvolit čistou, kojeneckou vodu a denně vypít 2-3 litry.
  2. Hlídejte si výživu: Pokud držíte půst po delší dobu, zajistěte, abyste v době, kdy jíte, dodávali vašemu tělu adekvátní výživu. Volte potraviny bohaté na živiny, jako je čerstvá zelenina, ovoce, obilniny a kvalitní zdroje tuků a bílkovin.
  3. Poslouchejte své tělo: Věnujte pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje na půst. Pokud se necítíte dobře nebo máte pocit, že něco není v pořádku, je důležité přerušit půst a pokračovat až ve chvíli, kdy vám bude dobře.
  4. Postupný začátek a konec: Když začínáte a končíte půst, dělejte tak postupně. Postupně tedy vyřazujte těžká jídla a snižujte porce až nakonec přestanete jíst úplně. Po delším postění pak minimálně jeden den jezte pouze velmi lehkou stravu v malých porcích (například zeleninové vývary) a postupně přidávejte na vydatnosti i velikosti porcí. I při krátkém půstu se při jeho přerušení vyhněte okamžité konzumaci velkého množství jídla.
  5. Mějte na paměti fyzickou aktivitu: Intenzivní fyzická aktivita může být během půstu náročná, zejména po delší dobu. Naslouchejte svému tělu a zvažte, jak upravit svůj cvičební program. Každopádně ale fyzickou aktivitu úplně nevynechávejte a zacvičte si třeba jógu.
  6. Důslednost: Pokud zvolíte konkrétní metodu půstu, jako je např. přerušovaný půst, snažte se být konzistentní s načasováním a trváním. Pravidelnost totiž pomůže vašemu tělu přizpůsobit se.
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet