Léčení silou přírody

Léčení silou přírody
Prof.Dr. Andreas Michalsen

Kniha „Léčení silou přírody“ od prof. Dr. Andrease Michalsena by měla být v každé knihovně, neboť témata přírodní medicíny jsou aktuálnější než kdy dříve. Klasičtí lékaři občas pohrdají účinnými postupy, třebaže o nich nic nevědí a ani s nimi nemají žádnou zkušenost. Medicína totiž přírodní lékařství potřebuje – naléhavěji než kdy v minulosti.

A my lidé (potenciální pacienti) ji potřebujeme o to více. Přírodní medicína se stala v Německu vědecky podloženou disciplínou. Se školskou medicínou nesoutěží, ale doplňuje ji. Snad i v Čechách se blýská na lepší časy.

Pro pacienty není až tak důležitý vědecký punc, ale to, že metoda funguje. Téměř vždy je však nutné změnit svůj postoj k životu a pochopit, že zdar léčení závisí na pochopení rovnice tělo, duše, duch. V přírodní medicíně jde vždy o komplexní léčbu a spolupráce a svobodné rozhodování pacienta je nutné. Mnoho pacientů se zajímá o přírodní medicínu, protože má strach z vedlejších účinků léků. A právem!

Školská medicína nadále místo chronicky nemocných léčí příznaky: proto na mnoho lidí čeká na stole při snídani dávkovač s osmi či deseti barevnými pilulkami. Za náš moderní život platíme svým zdravím, přičemž chronické nemoci často pramení z chybné medikace.

Pan prof. Dr. Andreas Michalsen velmi vyzdvihuje a propaguje vodu jako léčivé medium a jídlo jako lék na mnoho nemocí. Píše o léčivé síle rostlin, o akupunktuře a ajurvédské medicíně. Jeho medicínský záběr je neuvěřitelně široký. Velmi srozumitelně popisuje souvislosti v léčení a v knize se se čtenáři dělí o prověřené postupy u osmi běžných chronických onemocnění. V berlínské univerzitní nemocnici Charité podrobil také vědeckému průzkumu tradiční postupy, jako je léčba pijavicemi, pouštění žilou, joga či půst a s velkými úspěchy je uplatňuje v klinické praxi.

V této knize ukazuje, jak lze čelit výzvám moderního života prostřednictvím metod odbourávání stresu a zdravého životního stylu.

Velmi zajímavou kapitolou je jídlo „Jídlo jako lék“. Málo se ví, že zdravotní účinky středomořské stravy nepramení z ryb, nýbrž z olivového oleje, zeleniny a ořechů.

Živočišné tuky v mase a uzeninách zase vedou k srdečním onemocněním, cukrovce a rakovině. Cukr, jako bílý jed, škodí nejen zubům, ale i srdci a mozku. To, že mléko, mléčné výrobky a vejce nejsou zdravé – to si štěbetají již vrabci na střeše. Ale že modré světlo vyzařované displeji a monitory potlačuje spánkový hormon melatonin, to je pro „počítačovou“ generaci rána pod pás.

Všichni toužíme být zdraví, šťastní, v pohodě, při síle i v seniorském věku. Něco pro to ale musíme začít dělat. Když ne my, tak kdo tedy? Pro začátek stačí omezovat coca-colu, solené brambůrky, sladké dobroty, bílou mouku. Více se pohybovat, méně stresovat (každý jsme nahraditelný) a více pozornosti věnovat malým drobným věcem a radostem všedního dne. Jak jednoduché! Nic nás to nestojí (ještě ušetříme) a dokonce možná budeme i zdravější.

Autor knihy nám všem nabízí možnosti, jak zlepšit kvalitu svého života bez léků a stresu a jak se dopracovat k větší vnitřní svobodě.

Ta změna za to stojí.