Rostlinné vaření

Žít ekologičtěji, udržitelněji a s maximálním využitím regionálních potravin, to jsou hlavní kréda německého portálu smarticular.net, z kterého čerpá i tato publikace. Není tedy divu, že se Edice Smarticular těší stále větší oblibě, protože i lidské smýšlení prochází renovací. Stále více lidí si uvědomuje, že některé věci budeme muset změnit, abychom se nezahltili odpadem. Podtituly Zkuste to doma sami se zaměřily na recyklaci starých věcí, přípravu přírodních čistících prostředků, na veganská jídla apod. A právě veganskou kuchyni bych vám ráda představila.

Ukázka knihy



123 veganských alternativ, díky nimž můžete minimalizovat průmyslově zpracované výrobky a jíst zdravěji. Být v dnešní době vegan již neznamená jíst jen sóju a výhonky, naopak nabízí pestrou škálu chutí a možností.

Kniha je rozdělena do několika úseků. Nejdřív se seznámíme s terminologií a základním vybavením, jež bychom měli mít po ruce. Jaké existují alternativy vajec, mletého masa či mléčných výrobků? Co znamená aquafaba, seitan a můžeme v případě veganství mluvit o salámu? To je jen malá ukázka otázek, na něž dostanete odpověď.

 

Velkou roli hrají luštěniny, ořechy a semena, a tak je velký prostor věnován jejich představení i vysvětlení, proč je důležité jednotlivé položky namáčet jinou dobu, aby se z nich deaktivovaly antinutriční látky a naše tělo tak mohlo maximalizovat příjem živin.
Tato kuchařka jde k samotným kořenům a poskytne návod pro výrobu základních surovin, které sice můžete zakoupit, ale pokud chcete nějaký peníz ušetřit a veganskou kuchyni neberete jen jako doplněk k běžnému vaření, ale svůj hlavní cíl, velmi vám usnadní cestu. Např. jen alternativních mlék obsahuje patnáct druhů.

Ukázka knihy



Pokud se podíváme na konkrétní recepty, obsah nám předkládá spíše oblasti (Na pečivo, Z trouby, Z hrnce a pánve, Na gril, Omáčky, dipy a pesto, Sladké a slané chuťovky). Jednotlivé názvy pokrmů s příslušnou stranou můžeme najít v brožových klopách či v rejstříku na konci publikace. Stránky hýří barvami a různorodostí surovin. Pastva pro oči i aktivátor chuťových pohárků.

Výhodou tohoto titulu je fakt, že si v ní najde svoje úplný začátečník stejně tak, jako ostřílený znalec. Postupy jsou vysvětlené velmi srozumitelně, samozřejmostí jsou přehledné tabulky a doprovodný fotografický materiál. Obsahuje informace, na co si dát pozor a čemu se úplně vyvarovat, jak dlouho nám daný produkt vydrží, či tipy na jiné ochucení a tím vytvoření zase nového pokrmu. Plusem je i možnost prakticky veškerá jídla zamrazovat, a tak si trochu ušetřit čas.

Ukázka knihy



Osobně jsem milovník luštěnin a veganskou kuchyni beru jako zpestření. Několik receptů jsem již vyzkoušela a čočková pomazánka, lahmacun, či dýňové placičky natrvalo zařazuji do svého jídelníčku.

Kuchařka, která potěší lenochy, jež chtějí uvařit rychlé jídlo, stejně tak kuchaře, kteří si rádi připraví i základní suroviny. Dozvíte se spoustu nových termínů a třeba se u vás projeví nadšení pro zdravé a ekologické stravování, které tento titul probudil u mě. Moc doporučuji.

© Marie Daňková, CBDB.cz

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení