Nezávadné lepidlo pro děti

Lepidlo na kreativní tvoření bez jedovatých látek, které lze jednoduše nanášet prsty nebo štětcem a které také dobře lepí, si můžete díky octu snadno vyrobit sami. V zásadě je dokonce jedlé, ačkoliv ne úplně chutné. Všechny přisady jsou přírodní a pro děti nezávadné.TITULKA_Ocet_300pdi_RGB

K výrobě přírodního lepidla je potřeba:

  • 55 g škrobu (např. kukuřičneho)
  • 1 lž. lihového octa
  • 1 lžč. soli
  • 500 ml vody
  • malý hrnec
  • sklenice se šroubovacím víčkem nebo zavařovací sklenice s klipem

Jak lepidlo vyrobíte:

  1. Přiveďte k varu vodu v hrnci.
  2. Přidejte ocet a sůl a zamíchejte.
  3. Přidejte škrob a stále míchejte, dokud se přísady nespojí v mléčnou tekutinu.
  4. Na malém plameni pomalu zahřívejte a nepřetržitě míchejte, aby se netvořily hrudky. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne jogurtovitá hmota.
  5. Hrnec sundejte ze sporáku a horké lepidlo nalijte do připravených sklenic.
  6. Ještě horkou sklenici uzavřete víčkem.

V lednici vydrží lepidlo až tři měsíce, ale děti ho většinou spotřebují rychleji.

Tip: Pokud lepidlo nalijete do dvou menších sklenic místo jedné velké, bude jedna sklenička ještě chráněna vakuem a déle vydrží, zatímco druhou budete spotřebovávat. Použití domácího lepidla. Doma vyrobené lepidlo pro děti je dost pevné, aby se dalo nanášet prsty nebo štětcem.

Podle délky vaření může vzniknout trochu hutnějši škrobové lepidlo a i během delšího stání při vyrábění tuhne. Aby se lepidlo zase dobře roztíralo, dejte vzniklou hmotu s trošičkou vody do hrnce. Než hrnec na sporáku rozpálíte, rozmělněte hmotu na co nejmenší kousky a dobře zamíchejte. Stálým mícháním, například metličkou na šlehání, se hmota opět spojí a vznikne homogenní, řídké lepidlo.

lepidlo

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet