Energy Balls

Energetické kuličky jsou chutnou alternativou čokoládových tyčinek. Dodají vám rychle energii, a zároveň také velké množství živin. V hezkém balení jsou ideální pro ty, co rozumí tomu, že „zdravé“ zároveň dobře chutná.Smarticular_darky_front

Na přípravu energetických kuliček potřebujete (1 šálek odpovídá asi 250 ml):

  • 1 šálek sušeného ovoce, např. datlí, fíků, meruněk, brusinek, rozinek
  • ½ šálku ovesných či jiných obilných vloček
  • ½ šálku ořechů a semínek, např. vlašských ořechů, lískových ořechů, slunečnicových semínek, mandlí
  • 4–5 lž. ořechového másla, např. z lískových ořechů, mandlového, kešú, arašídového, sezamového (tahini) či směs sezam, chia semínka, mák, kopřivová nebo konopná semínka, popř. kokosové vločky na obalení (volitelně)

Směs můžete zjemnit různým kořením či přísadami, jako je skořice, vanilka, kakao, strouhaná citronová kůra, strouhaná čokoláda, kardamom nebo chilli. Pokud v nich hotové kuličky obalíte, budou vypadat ještě lákavěji a navíc se k sobě nepřilepí.

Postup přípravy:

  1. Jednotlivé suroviny nasekejte, smíchejte a rozmixujte na požadovanou konzistenci. Ideálně použijte kuchyňský robot nebo výkonný ponorný mixér. Směs nemusíte být úplně hladká.
  2. Sypké suroviny důkladně promíchejte v míse. Potom přidejte rozmixovanou ořechovou směs a vše zpracujte do jednolité hmoty. Pokud je příliš tekutá, přisypte trochu nasekaných ořechů nebo obilných vloček. Je-li naopak příliš suchá, přidejte trochu ořechového másla. Vzniknout by vám měla dobře formovatelná, trochu lepkavá hmota.
  3. Z hotové hmoty tvořte koule (aby se vešly do pusy).
  4. Obalte je ve vybraném posypu. Ten bude lépe držet, pokud kuličky nejprve lehce navlhčíte vodou.

 Hotové kuličky skladujte nejlépe v uzavřené nádobce v lednici, např. ve šroubovací sklenici. Při skladování v chladu vydrží asi jeden týden. Můžete je i zamrazit, pak vydrží déle.

Smarticular_darky_nahled2

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet