Recenze Denisy Šimíčkové na knihu Les, čtyři otázky, život a já

Potká to občas každého, že nás dokáží rozhodit naprosté maličkosti. Stává se to zejména v situacích, kdy toho máme na svých bedrech přehršel, trpíme pocitem marnosti, skleslosti, bezmoci, myslíme si, že už toho prostě ani víc nejsme schopni zvládnout, že se nám všechno hroutí pod rukama. Naše tělo je unavené, vyčerpané a potřebuje nabrat sílu.
Les, čtyři otázky, život a já
 
 

„Málokdy myslíme na to, co máme, ale často myslíme na to, co nám chybí.“

Pro každého jedince, který svůj život vede zodpovědně, na jeho rozhodnutích a péči je závislá třeba i celá rodina, je nejdůležitější udělat si čas sám pro sebe, naučit se relaxovat a, jak se říká, vypnout mozek. Někdo tyto chvíle nalézá v koníčcích, jakými jsou například vaření či sport.

S hlavní hrdinkou útlé knížky Les, čtyři otázky, život a já máme společné jedno – totální přenastavení mysli čerpáme právě na procházce přírodou za uklidňujících zvuků šumění lesa a štěbetání ptáků v korunách stromů. V takových chvílích se mým tělem rozhostí klid a mír, svaly i mysl se uvolní.

Na první pohled nemusí být ani patrné, že nám něco v životě chybí. Vždyť máme dobře placenou práci, milujícího partnera, lehce zlobivé děti, krásný dům se zahradou, ale přesto nás vnitřně sžírá pocit prázdnoty. Přeci jen vědomí, že je na našem rozhodnutí závislý chod domácnosti, není vždy úplně příjemné, pro mnohé je to doslova extrémně frustrující. Jak se od tohoto neblahého pocitu oprostit? Právě k tomu nám poodkrývá cestu tato poutavá a lehce filozofická knížka bývalé německé novinářky Tessy Randau.


Někdy totiž stačí potkat tu správnou osobu, která nám položí ty správné otázky a náš život se obrátí o sto osmdesát stupňů. Šťastné nás nedělá bohatství, ale hodnoty jako láska, zdraví, sebeurčení a sociální jistota. Musíme brát také na vědomí, že „někdy je snadné věci změnit, ale jindy to vyžaduje velkou odvahu“ (citace z knihy, str. 103).

Důležité je uvědomit si, že se nemáme pro nic na světě vzdávat svých snů a životních radostí.

© Denisa Šimíčková, Knihcentrum revue

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet