Veganství – nový zdravý životní styl a vegan kuchařky, které vám s ním pomůžou

Veganství se stává stále rozšířenějším stravovacím i životním stylem. V obchodech veganské výrobky pomalu vytlačují ty masné a veganských restaurací stále přibývá. Co to ale veganství přesně je a jak prospívá lidskému zdraví? Na to se podíváme v našem článku. Kromě toho vám také přinášíme dvě vegan kuchařky plné zdravých a lahodných receptů.

Co je to veganství

Veganství je životní a stravovací styl, který vylučuje používání živočišných produktů z etických, ekologických či zdravotních důvodů. Lidé, kteří vyznávají veganský životní styl se vyhýbají konzumaci nebo používání jakýchkoli produktů živočišného původu, včetně masa, mléčných výrobků, vajec a medu. Kromě toho se často vyhýbají dalším produktům pocházejících ze zvířat, jako je kůže, kožešina a kosmetika, která obsahuje živočišné složky nebo byla testována na zvířatech.

Vegani proto zakládají svou stravu na rostlinných potravinách, jako je ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, ořechy a semena. Mohou také používat rostlinné alternativy k tradičním živočišným produktům, jako je rostlinné mléko, tofu a náhražky masa vyrobené ze sóji, pšeničného lepku nebo jiných rostlinných zdrojů.

Jaké má veganství zdravotní benefity

Osvojení si veganského životního stylu s sebou nese několik zdravotních výhod:

  • Zdraví srdce: Dobře sestavená veganská strava přispívá k nižšímu riziku srdečních onemocnění. Rostlinná strava je totiž obvykle bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a luštěniny, které snižují hladinu cholesterolu, krevní tlak a s tím také riziko kardiovaskulárních problémů.
  • Udržování hmotnosti: Vegani mají v průměru nižší index tělesné hmotnosti (BMI) ve srovnání s nevegany. Důvodem je to, že má strava složená z rostlinných produktů nižší obsah kalorií a vyšší obsah vlákniny.
  • Nižší riziko některých druhů rakoviny: Některé druhy rakoviny, zejména rakovina tlustého střeva, jsou úzce spojeny s konzumací červeného a zpracovaného masa. Veganská strava, která vylučuje tyto živočišné produkty toto riziko výrazně snižuje.
  • Vyrovnání krevního cukru: Veganská strava, bohatá na vlákninu přispívá, k vyrovnání cukru v krvi, což může být prospěšné zejména pro jedince s diabetem.
  • Zdravé trávení: Obsah vlákniny v rostlinné stravě podporuje zdravé trávení a předchází zácpě. Dobře vyvážená veganská strava může navíc podpořit také zdravý střevní mikrobiom.
  • Snížené riziko chronických onemocnění: Některá chronická onemocnění, jako je cukrovka druhého typu a některé autoimunitní poruchy, se mezi vegany téměř nevyskytují.
  • Strava bohatá na živiny: Dobře naplánovaná veganská strava je bohatá na základní živiny, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty. Pro vegany je však zásadní věnovat pozornost určitým živinám, jako je vitamín B12, železo, vápník, omega-3 mastné kyseliny a zinek, a zvážit suplementaci nebo pečlivý výběr obohacených potravin.

Vegetariánství jako mírnější varianta

Kromě veganů existují také vegetariáni, jejichž strava je podstatně méně omezena, ale stále může zachovávat zdravotní benefity veganství. Zejména, pokud vegetariáni nenahrazují maso mléčnými výrobky a vejci. Existují tři základní typy vegetariánů:

Veganství – nový zdravý životní styl a vegan kuchařky, které vám s ním pomůžou
Laktoovo vegetariánství
Veganství – nový zdravý životní styl a vegan kuchařky, které vám s ním pomůžou
Laktovegetariánství
Veganství – nový zdravý životní styl a vegan kuchařky, které vám s ním pomůžou
Ovovegetariánství

Ve vašem úsilí vám skvěle poradí různé vegan kuchařky plné zdravých receptů. Jednou takovou je kuchařka Zdravě jíst – Veganská, bez pšenice, bez cukru, bez tropických plodin od populární veganské blogerky Lenky Špaček. V této kuchařce zdravé stravy najdete 70 receptů, které spojuje absence bílé mouky, cukru, palmového oleje a tropických plodin. Samozřejmostí je, že všechna jídla jsou 100% rostlinná a vařená s co největším důrazem na lokální produkci. 70 důkazů, že chutně vařit se dá i s důrazem na životní prostředí, ekologii a bez zbytečného utrpení.

Na své si přijdou lidé s dietními omezeními, vegetariáni, vegani, reduktariáni, ale rovněž všichni ti, kteří chtějí objevovat a poznávat nové chutě. S výjimkou několika jídel, která jsou kořeněnější, jsou obsažené pokrmy svou skladbou vhodné i do dětského jídelníčku.

Nemusíte se však spokojit jen s kupovanými potravinami. Ty jsou totiž často předražené a obsahují zbytečné nezdravé ingredience. Většinu těchto náhražek si dokážete připravit sami doma. K tomu vám pomůže kuchařka Zkuste to doma sami – Veganská kuchařka, která je plná nápaditých receptů na domácí výrobu veganských alternativ masa, sýrů i vajec. Naučí vás třeba, jak si vyrobit domácí sýr z mandlí, vlastní tofu nebo neodolatelné klobásky. To vše za zlomek ceny a se zdravějšími ingrediencemi než u kupovaných výrobků.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet