Legendární Miroslav Nevrlý, jak ho neznáte v nové knize Náčelník

Od svého počátku byl skauting synonymem neochvějného spojení s přírodou a bezmezného dobrodružství. V tomto duchu se nese i kniha rozhovorů se skautem Miroslavem Nevrlým zvaným Náčelník, která je ohlédnutím za jeho životem a mnohými výpravami do neznámých končin a zapadlých míst české přírody.

Legendární Miroslav Nevrlý, jak ho neznáte v nové knize Náčelník

Miloslav Nevrlý, známý mezi svými skautskými kolegy jako Náčelník, je zářným příkladem toho, jak s odvahou a zvědavostí proplouvat neznámým. V knize se dělí o své pozoruhodné zážitky z poznávání neprobádaných území českých hor a dokazuje, že se dá toulat bez map i bez věcí, přijmout nejistotu, a přesto na cestě nacházet radost a smysl.

Miloslav Nevrlý není však jen dobrodruhem, ale je také uznávaným zoologem a spisovatelem. Zasvětil svůj život oslavě zázraků přírody a svými knihami inspiruje dodnes. Jeho vliv je a byl hluboký a rozsáhlý – od raných studií biologie až po léta strávená vedením skautských výprav a ochranou přírodního dědictví České republiky.

Prostřednictvím jinde nezveřejněných informací vezme Nevrlý čtenáře na cestu za hranice toho, co považovali za možné. Od výprav do odlehlé české divočiny přes úvahy o víře, práci v libereckém muzeu až po jeho rodinný život a přátelství. Náčelník tak nabízí jedinečný pohled do života tohoto outdoorového nadšence a vizionáře. Kniha je navíc obohacena dosud nepublikovanými fotografiemi z náčelníkových osobních alb.

Náčelník je víc než jen memoár — je svědectvím nadčasového lákadla objevování a bezmezného potenciálu lidského ducha. Nevrlý s humorem a nadhledem ukazuje, že odměny, které nám poznávání dává, jsou dostupné v každém věku. Stačí, aby duše zůstala dychtivá po dobrodružství a nových zkušenostech.

Náčelník je proto hlubokou pokladnicí inspirace pro tuláky, dobrodruhy a skauty všeho druhu. Ať už jsi ostřílený průzkumník nebo někdo, kdo sní o klidu hor, tato kniha jistě podnítí tvoji vášeň pro přírodu a připomene ti, že naplňující život je na dosah každému.

Tak se s námi ponoř do stránek Náčelníka a objev kouzlo objevování, dobrodružství a spojení s přírodou. Protože, jak připomíná Miloslav Nevrlý – dobrodružství čeká bez ohledu na to, kdo jsi a kolik je ti let.

Náčelník - Rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým                           

Pro skauty, trampy a toulavý lid s batohem na zádech všeobecně je Miloslav Nevrlý (1933) určující osobností. Jeho osamělé toulky po Jizerských horách a Karpatech, které podnikal od padesátých let, inspirovaly zástupy následovníků – někteří z nich jsou populární cestovatelé, jiní skromní tuláci, kteří o svých prožitcích mlčí, ale svůj život jimi naplňují neméně intenzivně.

Koupit knihu
Legendární Miroslav Nevrlý, jak ho neznáte v nové knize Náčelník
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet