Výroba domácího jablečného octa

Místo abyste si jablečný ocet neustále kupovali, můžete si tento přírodní produkt vyrobit ze zbytků ovoce a moštu jednoduše sami. Následující metoda je opravdu jednoduchá a připravíte podle ní nejrůznější ovocné octy.TITULKA_Ocet_300pdi_RGB

Výroba octa (ukázáno na příkladu jablečného octa) vyžaduje jenom trochu praxe a času. Získáte chutný a dobře stravitelný jablečný ocet, který doma určitě využijete – ať už v kuchyni, nebo při péči o pleť.

K výrobě jablečného octa potřebujete následující přísady a náčiní:

  • cca 1–2 kg jablek v biokvalitě nebo zbytků z nich (slupky a jádřince, které vám zbyly, když jste připravovali domácí přesnídávku)
  • 2 lž. cukru na 1 kg jablek
  • (není nutné, urychluje alkoholové kvašení)
  • čistou nádobu, např. velkou zavařovací sklenici o objemu alespoň 1 až 2 l
  • čisté plátno

 Návod na výrobu jablečného octa:

  1. Nádobu dobře vymyjte a pro jistotu sterilizujte, například vysokoprocentním alkoholem nebo horkým sodným
  2. Nadrobno pokrájené kousky nebo zbytky jablek vsypte spolu s cukrem do nádoby a zalijte vodou, tak aby byly všechny potopené.
  3. Zakryjte čistou utěrkou, aby se dovnitř nedostala plíseň.
  4. Čas od času směs promíchejte nebo s ní lehce zatřeste, to zabrání tvorbě plísně a zvýší přísun kyslíku. Časem se následkem počínajícího alkoholové kvašení vytvoří pěna – to je žádoucí.
  5. Otestujte vůni: Po několika dnech dojde ke změně odéru na jemně octový. Pokaždé to trvá trochu jinak dlouho, záleží to také na obsahu
  6. Surový ocet je hotový, jakmile ovoce klesne dolů a vznikne charakteristická intenzivní octová vůně. Bez přídavku cukru k tomu dojde nejpozději za dva týdny. Surový ocet přefiltrujte přes čisté plátno a opět nalijte do sterilní nádoby.
  7. Zakryjte plátnem a nechte čtyři až šest týdnů
  8. Hotový jablečný ocet přefiltrujte přes jemné sítko nebo plátno a naplňte do lahví.

 

Výsledek jednoduše poznáte už podle odéru a chuti. Pokud jste průběžně dávali pozor na hygienu, vznikne skvělý jablečný ocet.

ocet

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet