Rozhovor s autorkou knihy Zdravě jíst Lenkou Špaček

PXL_20201003_152512009.PORTRAIT-01.COVER (1)

  1. Krásný den, už je to přes 2 roky, co jste vydala kuchařku Zdravě jíst a kniha se stále prodává. Čím si myslíte, že to je, že se v záplavě novinek neztratila?

Krásný den, myslím si, že zdravě jíst chce občas každý a inspirace není nikdy dost. Kniha je plná lákavých fotografií a typů na zdravá, lokální jídla bez živočišných produktů. Ekologický dopad našich talířů je čím dál diskutovanějším tématem a proto si myslím, že je kniha stále žádaná.

  1. Můžete se našim čtenářům trochu představit?

Jsem především máma na plný úvazek a živím se hlavně tím, že lidem pomáhám naučit se zdravěji jíst. Zejména se na mě obrací maminky malých alergiků, ekzematiků a dětí s různými potravinovými alergiemi. K tomu píšu blog, ráda vařím, peču a vymýšlím nové recepty. Snažím se dělat to, co mě baví, dává mi to smysl. Kromě práce miluju přírodu (a knihy od P. Wohllebena), zvířata, běh a četbu. Snažím se být lepším člověkem a k tomu vše směřuji.

  1. Co vás vedlo ke změně životního stylu? Nebo jste se takto stravovala od dětství?

Nikoli, celé dětství jsem prožila na klasické stravě, jedli jsme hodně maso, mléko, vejce, taková běžná česká strava. Mamka je výborná kuchařka. Ale v 16 letech jsem poznala svého manžela a jejich rodina se stravovala makrobioticky. To mě přimělo začít nad stravováním více přemýšlet. Zejména z důvodů mých zdravotních komplikací a možnosti vlivu stravy na zdraví. Od 19 let bydlíme s mužem sami a tak jsme i kompletně překopali a ozdravili jídelníček. Prvotní impuls byl zdravotní, ve 22 letech přibyl etický pohled. Úprava stravy mě zbavila častých angín, atopického ekzému, bolestí žaludku a migrén, kterými jsem trpěla celé dětství. Ale zas díky za tyto zkušenosti, protože mi to dává možnost vidět problémy klientů jinýma očima, sama vím, jak stigmatizující je třeba ekzém a co to dělá s psychikou, tak nyní můžu poradit lépe ostatním.

  1. Kdy přišla myšlenka na napsání kuchařky Zdravě jíst a co vás k ní vedlo?

První myšlenka na knihu vznikla někdy začátkem roku 2012, kdy jsem zakládala blog o vaření. Dlouho jsem ale sbírala recepty do šuplíku a přemýšlela, jak kuchařku pojmout, aby byla něčím výjimečná. Nakonec mi u veganských kuchařek vadilo, že všechny jsou založené na používání kokosového oleje, avokád, banánů a tak jsem se rozhodla pro lokální, zdravější verzi.

  1. Které recepty z vaší kuchařky máte nejraději?

Přiznám se, že všechny recepty z kuchařky vaříme často. Je to opravdu výběr toho nej, co doma připravujeme. Ale kdybych měla vyzdvihnout třeba 3 recepty, tak by to určitě byly bezlepkové ovocné knedlíky, cukeťák a bramborové lodičky. To jsou takové naše evergreeny.

  1. Co říkáte naší kuchařské novince pro vegany z edice Smarticularu, kterou právě připravujeme? Titul zní: Zkuste to doma sami - Veganská kuchařka.

Knih od Smarticular mám doma několik a všechny jsou skvělé, propracované a na recyklovaném papíře. Nová veganská kuchařka mně hned padla do oka. Moc se na ni těším. Hned z ukázky knihy mě nadchlo cizrnové tofu a recept na kořenící směs umami, které chci vyzkoušet mezi prvními. A taky by v knize měly být recepty na rostlinné sýry, se kterými zatím nemám moc zkušeností, tak bych to ráda prolomila a naučila se dobré domácí.

  1. Proč by měli čtenáři zkoušet jíst rostlinně?

Protože rostlinné jídlo není nuda, jak si někteří mylně myslí. Vegani nejedí kořínky, kameny, trávu ani šišky. Je fajn objevovat nové chutě a kombinace, které rostlinné stravování nabízí. A taky si myslím, že svět potřebuje snížit produkci živočišných potravin a reduktariánství je jednou z cest.

  1. Na čem dalším nyní pracujete? Chystáte nějaké novinky?

Aktuálně mám rozepsanou další kuchařku, tak sbírám recepty a vymýšlím, jak knihu co nejlépe nafotit. Před pár dny jsem rovněž do světa vypustila vánoční e-book Veganské Vánoce od A do Z.

  1. Vánoční e-book? To zní skvěle. Spousta lidí hledá před Vánoci inspirace na ty nejkouzelnější a nejkrásnější svátky. Můžete nám jej pár slovy představit?

Já, jakožto milovnice Vánoc, jsem se rozhodla dát na jedno místo „návod“ na 100% rostlinné Vánoce. Prostě vše, co doma chystáme od první adventní neděle (kdy začneme péct perníčky), přes Mikuláše, pečené i nepečené cukroví, štědrou snídani, oběd, slavnostní večeři, nápoje, silvestrovské občerstvení až po novoroční oběd. Přes 40 receptů pro etičtější Vánoce. Všechny jsou z našeho rodinného repertoáru a jsou mnoha lety prověřené. Například recept na tlapky je do rostlinné verze upravený recept po mé prababičce Antonii, která byla vyhlášenou cukrářkou.

  1. A jak slavíte Vánoce u vás doma? Jaké recepty nechybí na vašem vánočním stole?

Advent si s dětmi velmi užíváme a snažíme se jet v duchu zpomalení a trávení co nejvíce času společně s rodinou a nejbližšími přáteli. Máme moc rádi tradice, vánoční pohádky, zvyky, návštěvy vánočních trhů a výstav. Tradičně se scházíme 26. Prosince celá rodina a zpíváme společně koledy, smějeme se a hodujeme.

Na našem stole nesmí chybět třeba výborná zelňačka (recept na ní najdete v knize Zdravě jíst), tradičně nakládáme tofu jako dárky pro blízké (taky najdete v kuchařce) a pak takové ty klasiky jako vánočka, spoustu druhů cukroví (kdy mezi nejoblíbenější patří právě tlapky, linecké a aspoň 3 druhy rohlíčků) a také nevaječný likér, který je fenomenální.

  1. Na závěr bych se ráda zeptala, zda máte i nějaké tipy, jak zvládat podzimní virózy. Vím, že pracujete jako výživová poradkyně. Čím si tedy můžeme posílit zdraví?

Poslední dva roky jsou náročnější, hlavně na psychiku. Tak všem doporučuji pracovat hlavně na psychice, trávit hodně času v přírodě, na sluníčku. Ideálně každý den alespoň hodinu za každého počasí. Jídlem si můžeme také vypomoci a nezapomínala bych na české tradiční „supervitamíny“ jako je kysané zelí, šípky, my doma přidáváme ještě černý jeřáb, rakytník a na zimu si připravujeme smrkový sirup.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení