Tichá Země

od 318 Kč až –20 % od 255 Kč

Zvolte variantu

podtitul: Jak odvrátit hmyzí apokalypsu

Dave Goulson zkoumá souvislosti mezi klimatickou změnou, přírodou, volně žijícími živočichy a rostlinami a zmenšující se biodiverzitou a analyzuje zhoubný dopad na planetu a její obyvatele. Podle Goulsona ještě není pozdě tento pokles zastavit a Tichá Země je k tomu naléhavou výzvou.

Přečíst ukázku

318 Kč
255 Kč

Detailní popis produktu

Na základě třicetiletého výzkumu napsal Dave Goulson srozumitelnou, fascinující a důležitou knihu, v níž se zabývá důkazy alarmujícího poklesu množství hmyzu na celém světě. „Pokud přijdeme o hmyz, všechno se zhroutí,“ varoval v rozhovoru pro New York Times.

Hlavní příčinou tohoto poklesu hmyzích populací je nerozvážné používání chemických pesticidů. Přiklání se tak k závěru kultovní knihy Rachel Carsonové Tiché jaro, po jejímž vydání v roce 1962 došlo k celosvětovému zákazu používání DDT. Zanedlouho ale byly zavedeny nové pesticidy, stejně smrtící jako DDT, a v současnosti se lidstvo nachází na pokraji nové krize. Co nastane, když veškerý hmyz zcela zmizí?

Autor

• Dave Goulson (* 1965) vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Vydal více než 190 vědeckých článků o čmelácích, včelách, motýlech a dalších druzích hmyzu. V roce 2006 založil Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků), která svou průlomovou ochranářskou prací získala Heritage Lottery Award za nejlepší projekt v oblasti životního prostředí. Jedním z jejích cílů je navrátit do původní domoviny čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul. Biology and Biotechnology Research Council v roce 2010 Goulsonovi udělil ocenění Sociální inovátor roku. Je autorem další velmi úspěšné knihy o přírodním zahradničení Divočina v zahradě a Návrat čmeláků.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zoologie
Jazyk: čeština
Autor: Dave Goulson
Překladatel: Lenka Adamcová
ISBN: 978-80-7670-085-7
Originální název: Silent Earth: Averting the Insect Apocalypse
Vazba: Pevná
Počet stran: 352
Formát: 125 x 200 mm

Rozhovor Petra Horkého s Daveam Goulsonem na Hausbotu

3x
Nevyplňujte toto pole:
M Avatar autora | 6.11.2023
Ještě jsem nedočetla, ale už teď vím , že budu na hmyz koukat jinýma očima.
LK Avatar autora | 31.8.2022
Mám takový pocit, že před několika lety se ke mně dostala informace, že s tímto problémem varoval už Albert Einstein, že pokud vymizí na Zemi hmyz, zbývají lidstvu čtyři roky existence... Příroda se pak časem obnoví sama, ale lidstvo zanikne, nebo aspoň z obrovské části. Takže tahle kniha je určitě úžasným a zároveň smutným dílem, jak si kopeme vlastní hrob...

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet