Džínový obal na knihu

Látkový obal ochrání školní sešity, knihy nebo diář před předčasným opotřebováním. Pokud na jeho výrobu použijete horní část džínů, bude na obale zároveň prostor k uložení tužek a dalších drobností.770_titulni-obalka-upcyklace-rgb

Na obal na knihy se nejlépe hodí nepružná džínovina a na sešity jsou vhodnější slabší tkaniny. Strečové látky se zpracovávají hůře.

Rozměry obalu zjistíte, když budete postupovat podle tohoto vzorce: Šířku získáte, když sečtete dvakrát šířku knihy nebo sešitu a k tomu připočtete šířku hřbetu a asi 12 cm na kapsy (klopy). Pro výšku látky přičtěte k výšce knihy nebo sešitu 3 cm.

 

Příklad:

Na diář o velikosti 13,5 × 20,5 cm (šířka × výška) se hřbetem o šířce 2 cm potřebujete látku o rozměrech 41 × 23,5 cm (popřípadě 22,5 cm, pokud pásek kalhot zároveň slouží jako horní okraj).

 Materiál:

1 kus látky o velikosti 41 × 23,5 cm (popřípadě 22,5 cm) nebo podle vlastního měření (viz výše)

 

Obal na knihu ušijete takto:

  1. Nastříhejte si látku. U džínů dejte pozor, aby v krajích, kde se bude sešívat dvojitě, se pokud možno nenacházely žádné zbytnělé švy, nýty nebo knoflíky.
  2. Okraje, které jste odstřihávali, začistěte cik cak stehem.
  3. Spodní a případně i horní okraj džínoviny zahněte 1 cm dovnitř, přežehlete a sešpendlete. Levý a pravý okraj potom rovněž zahněte ve vzdálenosti 1 cm dovnitř, přežehlete, zafixujte a několik milimetrů od okraje sešijte rovným stehem.Levou a pravou stranu ještě jednou zahněte dovnitř asi 5 cm, aby vznikly kapsy (klopy) na desky, popřípadě obálku sešitu, a kniha nebo sešit do obalu přesně pasovaly. Nejlépe to vyzkoušejte: když se kniha/sešit zavře, obal by měl pohodlně sedět.
  4. Kapsy přežehlete a přišpendlete k hornímu a spodnímu okraji obalu. Nyní prošijte přímým stehem podél obou těchto okrajů vždy po celé šířce obalu, abyste kapsy zafixovali.
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet