Jaké je ideální místo pro pěstování hortenzií?

Pokud chcete úspěšně pěstovat cizokrajné rostliny, je třeba jim poskytnout podobné podmínky, jaké panují na jejich přirozeném stanovišti. Minimálně půdu, a někdy dokonce i světelné podmínky lze v zahradě adekvátně přizpůsobit.

Oblasti původu hortenzií, jež pěstujeme v našich zahradách, se nacházejí v mírném a subtropickém pásmu. Druhy pocházející z tropického pásma lze u nás pěstovat pouze v květináči. Všechny ostatní jsou více či méně odolné vůči zimě. Ke ztrátám z důvodu povětrnostních podmínek tu a tam dochází. Hortenzie jsou lesní rostliny a rády rostou v lehkém stínu velkých stromů. Jiná polostinná místa, například severní nebo východní stěna domu, jsou pro ně rovněž vhodná. Není to tak, že by nesnesly sluneční záření, ale v závislosti na jeho délce a intenzitě to může mít neblahý dopad.

SVĚTLO A STÍN

Na slunnějších místech se listy hortenzií rychle sluncem spálí, i hortenzie drsná je v tomto směru choulostivá. Hortenzie stromkovitá ‘Annabelle’ může růst na trochu slunnějším místě, zvyšuje se tím ovšem její už tak závratná spotřeba vody. Slunce dobře snáší hortenzie latnatá. U většiny kultivarů je slunce dokonce zapotřebí, aby se laty výrazně zabarvily typickým růžovým odstínem. I u tohoto druhu je však třeba skutečně zajistit dostatek vody, pokud roste na slunci. Intenzita slunečního záření je u všech hortenzií důležitým faktorem při tvorbě květů, proto je zde třeba najít kompromis. U hortenzií pěstovaných v květináčích to jde velmi snadno. Abychom na jaře podpořili jejich výhonky a květy, můžeme je postavit na slunce, jež v té době ještě nemá takovou sílu. Krátce před rozkvětem rostliny přesuneme na stinnější místo, kde květy také déle vydrží. Pokud je pěstujeme v zahradě, musíme pro každý druh individuálně
najít kompromis, kde není slunce ani moc ani příliš málo, a zároveň zohlednit vlhkost půdy.

NEBEZPEČÍ ZIMNÍHO SLUNCE

Samotný chlad většině hortenzií nevadí, ale kombinace nočních minusových teplot a vysokých denních teplot ke konci zimy, popřípadě výrazné teplotní výkyvy během krátkého období, způsobují škody. Na exponovaných místech je třeba rostliny chránit netkanou textilií nebo stínicí tkaninou.

Hortenzie velkolistá upřednostňuje místa v lehkém stínu stromů. Čím slunnější stanoviště, tím více vody potřebuje.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet