Levné a originální krmení pro ptáky

I z levných přísad a běžných předmětů v domácnosti lze vyrobit skvělé krmítko pro ptáky. Ptáci milují všechny druhy malých zrníček, semen, ořechů a sušeného ovoce. Podle libosti můžete používat různé přísady, například špaldu, len, oves, proso, pšenici, lněné semínko, konopné semínko, obilí, rozinky, slunečnicová semínka či lískové ořechy. Krmení můžete ptákům nabídnout dvěma různými způsoby:

Nasypat zrníčka do krmítka nebo do vlastnoručně vyrobeného dávkovače.TITULKA_Zahrada_balkon_Image_mini_RGB

Spojit krmivo rostlinným tukem a vytvořit tukové koule. Výraznou předností tukových koulí je jejich energetická hodnota, neboť kromě živin ze zrníček a ořechů přijímají ptáci navíc i důležitý tuk. Tento přísun energie je za tuhých mrazů pro malé strávníky životně důležitý.

Na vlastní krmivo pro ptáky potřebujete:

  • rostlinný tuk (nejlépe kokosový tuk, ne kokosový olej)
  • různá zrníčka (například špalda, len, oves, proso) nebo rozinky

Postup je následující:

  1. Kokosový tuk pomalu zahřívejte v hrnci, dokud nebude tekutý.
  2. Sundejte ze sporáku a přidávejte různá zrníčka, dokud nevznikne tuhá Důkladně přitom míchejte. Dokud je hmota teplá, lze ji snadno rozdělovat a tvarovat.

 

Jak ptákům krmení zpřístupnit

Energeticky bohaté a výživné krmivo pro ptáky na zimu je hotové. Existuje mnoho možností, jak ptákům krmení zpřístupnit. 

  1. Na jedlové šišce
    • Vezměte jedlovou šišku a kolem horního konce obmotejte provázek, za nějž ji později pověsíte. Kaši namačkejte mezi jednotlivé šupiny a celou šišku pokryjte kolem dokola vrstvou krmení.
    • Hotovou šišku s krmivem můžete zavěsit do stromu, keře nebo blízko okna. Výborně se hodí pro malé ptáky, jako jsou vrabci a zpěvní ptáci, naopak holubi, vrány a straky se tam nezastaví.
  2.  V hrnku nebo v květináči
    • Hliněné květináče, truhlíčky nebo staré hrnky lze také naplnit krmením. Do hmoty zastrčte malý klacík, ještě než vše ztuhne. Tím poskytnete malým ptáčkům dobrou přistávací plochu.
  3.  V pomerančové slupce
    • Polovina pomerančové slupky (nebo polovina skořápky kokosového ořechu) se hodí také jako zásobník na krmení pro ptáky. Se dvěma tyčinkami, pro- strčenými křížem skrz naskrz a několika provázky vznikne pěkné místo pro přistání a krmení ptáků.
  4.  Jako zrnkový klas
    • Chcete-li to udělat zcela jednoduše, tak počkejte, až hmota trochu vychladne. Vyválejte ji na rovném povrchu. Nyní ji můžete srolovat kolem provázku a vytvořit tak klas, který snadno zavěsíte.
  5.  Jako „knedlík“ pro sýkorky
    • Směs semínek smíchejte v poměru 1:1 s tukem, získáte tak dobře tvarovatelnou těstovitou hmotu, z níž můžete vyrobit kulatý „knedlík“ pro sýkorky.

 krmeni

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet