Propletený život očima čtenáře

První, co musíte o Merlinu Sheldrakovi vědět, než se pustíte do čtení, je to, že svou knížku snědl. Jak? Zkrátka nechal osadit jeden výtisk své knížky podhoubím hlívy ústřičné, a když ta na jeho knize fruktifikovala, plodnice hlívy sklidil a snědl. Je o tom natočeno i video a jeho shlédnutí vám řekne dvě věci. Za prvé, autor knihy Merlin Sheldrake je svéráz a svérázná je i jeho kniha. A za druhé, tahle zdánlivě malá etuda vás připraví na spousty a spousty nových věcí, které v knize objevíte. Napadlo by vás třeba, že houby mohou vyrůst na knize? A to se budete divit, co všechno houby, a hlavně podhoubí zvládne přepracovat na živiny, ze kterých pak žije a plodí. Opravdu hodně se o tom dozvíte v předposlední kapitole „Radikální mykologie“, kde se ujistíte v tom, že houby jsou mnohem více nadějí na záchranu světa, který si my sami ničíme, než že by byly jeho zhoubou, jak hrozí některé katastrofické seriály. Propleteny_zivot_titulka_RGB_300dpi

Ale to předbíhám. Hlavním specifikem knihy Propletený život je to, že v sobě soustavně míchá dva hodně odlišné styly. Prvním je až pohádkové vyprávění, které je ideálním čtením pro uklidnění mysli před spaním a druhým jsou vysoce odborné texty, které čtete pomalu slovíčko po slovíčku, až se vám kouří z mozkových závitů. 

Sheldrake vám to naloží už v první kapitole „Lákadlo“, kde krásné a romantické vyprávění o zážitcích se sběrači lanýžů střídá s odborným popisem, jak vlastně lanýže fungují a proč jsou tak voňavé. V takovém duchu pak poběží celá knížka a můj pocit byl, že vědecké texty nabývají s každou další stránkou na objemu oproti vyprávění a vzpomínkám. To ale vůbec nevadí, byť vědecké části jsou opravdu poměrně složité, a je v nich spousty odborných termínů, nemáte pocit, že by vás autor nějak mentoroval, či se ne vás povyšoval. Naopak cítíte, jak se vám snaží trpělivě vysvětlit věci nejednoduché a jak vám chce ukázat v plné kráse svět, který tak miluje. 

 Knížka je napěchována zajímavými informacemi, které jste o houbách nevěděli, ani netušili. Třeba o houbách dravých. Napadlo by vás, že existují houby, které se živí lovem? Já nejvíc ocenil informaci o zombie houbách (v kapitole „Myceliální mysl“), které napadají mravence a nutí je dělat, co si houby přejí. Už ani nevím kolikrát jsem tímhle příběhem oslňoval společnost nebo i jednotlivce. Jenže pak natočili seriál „The Last of us“, který zombie houby zpropagoval a já ztratil trumf. Nevadí, v knize jsem si našel spousty dalších. Třeba ten, jak amatérští mykologové donutili hlívu ústřičnou žít a plodit jen na cigaretových nedopalcích. Přesněji řečeno přinutili ji si vzpomenout na to, že to kdysi uměla. To je právě jedna z informací z kapitoly „Radikální mykologie“, kde jen s otevřenou pusou čtete, co podhoubí umí a co by všechno mohlo dokázat. Od řešení globálních ekologických katastrof, až po výrobu nábytku ze zbytků.

 Já osobně za nejbáječnější považuji kapitolu „Lesní internet“. Ta totiž není jen o houbách, ale o přírodě jako celku. Pochopíte, že příroda není tu strom, tu kytka a tu houba, ale že je to složitý živý systém, který spolu komunikuje a spolupracuje. Možná se s vám z toho bude točit hlava víc než při čtení o Sheldrakových experimentech s psychotropními látkami. Ano, i o “houbičkách” se v jeho knize dočtete. 

 Zkrátka kniha Propletený život není jenom pro houbaře, ale i pro lidi, kteří se chtějí podívat jiným pohledem na přírodu jako celek a kteří mají odvahu ponořit se do hlubokého a z větší části dosud neprozkoumaného světa hub. A hlavně pro lidi, kteří mají neukojitelnou touhu dozvídat se nové a nové věci o životě kolem sebe. 

© Václav Láska, ČMS

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet