Les, čtyři otázky, život a já očima knihovnice

Nakladatelství Kazda má na své kontě řadu populárně naučných publikací pro dospělé i děti. Akutálně mezi ně přibyla drobná a na první pohled nenápadná knížka nazvaná Les, čtyři otázky, život a já.LesCtyriOtazkyZivotAJa_obalka-rgb-1

Hlavní hrdinka je vdaná, má dvě malé děti, velký dům s ještě větší zahradou a náročnou práci. Není s podivem, že skloubit všechno dohromady dá jednomu pořádně zabrat. Když se jednoho dne prochází parkem a uvědomuje si, že jí v životě chybí energie i pocit, že je šťastná, potkává tajemnou starou dámu, s níž se dá do řeči. Dozví se od ní, že existují čtyři základní otázky, které mohou jedinci pomoci změnit život. Zdá se to jednoduché? Prvním krokem je otázku si položit, odpovědět si na ni a pak konat. Mladá žena tomu zpočátku moc nevěří, ale zkusí to a zjistí, že to funguje, i když poslední otázku není snadné zodpovědět.

Přiznám se, nejsem až tak příznivcem motivačních knih, u většiny mám pocit, že mě do něčeho nutí, ale v případě tohoto počinu to neplatilo. Nenásilnou formou vám říká, že nikdy není pozdě měnit svůj dosavadní životní styl, ale do ničeho vás netlačí. Zjistíte, že otázky, které v knížce zazní, vlastně znáte, ale nikdy vás nenapadlo si je položit.

Tahle po grafické stránce příjemná knižní záležitost je napsaná jako příběh, bez poučného podtónu, dobře se čte. Nemá mnoho stránek, přečtete ji za pár hodin, ale v tomto případě je škoda spěchat. Pozvolné dávkování a pečlivé vnímání textu nabízí příležitost zamyslet se nad vlastním životem. Možná ho nezměníte zgruntu jako to udělala hlavní hrdinka, ale alespoň o tom popřemýšlíte a to se počítá.

Tak co, zkusíte zpomalit hektické tempo? Najdete odpovědi na otázky? Co je pro vás důležité, materiální věci nebo chvíle s blízkými? Uděláte první krok ke změně a přečtete si tuhle knížku?

© Barbora Javorková, blog Knihomilka

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet