Zvířata na nás mají pozitivní vliv

Specialisté na terapii pomocí zvířat psychoterapeut Rainer Wohlfarth a koučka Bettina Mutschlerová napsali knihu Léčivá síla zvířat. Pojďte zjistit, co v ní najdete a jaká je. kazda-banner-Léčivá-síla---2048-x-2048-px---03

 Tato kniha byla uvozována sloganem, že po jejím přečtení si bude každý chtít pořídit nějaké zvíře. Tak to podle mě úplně není, ale je velmi zajímavé přečíst si a především se zamyslet nad tím, čím jsou nám zvířata prospěšná.

 Kniha je rozdělena celkem do osmi velkých kapitol. Ta úplně úvodní se zaměřuje na historii soužití zvířat a lidí, následují ty popisující příznivé vlivy zvířat na děti i dospělé a další už vycházejí přímo ze zkušeností autorů a věnují se především terapiím. Zmiňují zde asistenční psy, práci s osly a dalšími hospodářskými zvířaty, nebo se zamýšlí nad delfíny a v závěru také shrnují předpoklady pro úspěšnou terapii se zvířaty.

 Líbilo se mi, jak je publikace napsána lidsky a jak jsou její autoři rozumní. Například v kapitole o Čtyřnozích vychovatelích krotí rodiče s tím, aby od dětí ani budoucích mazlíčků neměli přehnaná očekávání a počítali s tím, že se děti nemusí úplně stoprocentně starat a že se nejedná o živé hračky. Naopak o živé cítící bytosti, za které přebírají zodpovědnost na několik let.

kazda-banner-Léčivá-síla---2048-x-2048-px---01„Proč na nás zvířata působí terapeuticky? Odpověď je zřejmá. Jsme obklopeni technologiemi, celé dny trávíme před monitorem, všude s sebou nosíme chytrý telefon a emoce vyjadřujeme pomocí emotikonů. To všechno naší duši opravdu příliš neprospívá. Naproti tomu naši domácí mazlíčci projevují nepokrytě a bezprostředně, co zrovna cítí, dávají nám najevo svou náklonnost bez předsudků, bezpodmínečně, nic za to od nás nechtějí. Dokážou s námi navázat vztah a vezmou nás tak do světa citů, lásky a klidu.“ (str. 93)

 Při čtení jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí a žasla jsem nad tím, na co vše mohou mít zvířata vliv. Zatímco první část se mi zdála taková obecná, ta druhá poslouží především těm, kteří se potýkají s nějakými problémy a hledají jejich řešení. Může je totiž nasměrovat tím správným směrem.

Dr. Rainer Wohlfarth (1960) je psychoterapeut se zaměřením na behaviorální terapii a neuropsychologii. Po několika stážích v klinické oblasti úspěšně provozuje vlastní praxi a vede „Ani.Motion“, institut pro terapii pomocí zvířat v Sasbachwaldenu. Od roku 2006 se intenzivně zabývá intervencemi se zvířaty, publikoval řadu vědeckých prací na toto téma a dnes je jedním z předních zástupců této oblasti. Je také prezidentem Evropské společnosti pro terapii pomocí zvířat (ESAAT) a viceprezidentem Mezinárodní společnosti pro terapii pomocí zvířat (ISAAT).

Bettina Mutschlerová (1968) je specialistkou na terapii pomocí zvířat. Při každodenní práci s klienty používá jako koučka psy a osly. Kromě toho, že přednáší na „Ani.Motion“, provozuje vlastní školu pro výcvik psů. Pořádá také semináře po celém Německu a trénuje týmy asistenčních psů. Je považována za jednu z nejinovativnějších myslitelů v německy mluvícím světě v oblasti vztahů mezi člověkem a zvířetem a je autorkou mnoha odborných knih a vědeckých článků.

© Jana Langerová, Kultura 21

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet