Jedlé město - Vyjděte do ulic!

Jedlé město - Vyjděte do ulic!

Smarticular

 

Vyjděte ven a nasbírejte si dobroty!

 Hurá, hurá, je zde další kniha, za kterou stojí kolektiv Smarticular. Tentokrát se zaměřuje na Jedlé město a vybízí lidi, aby vyšly do ulic.

Smarticular.net je portál s nápady pro jednoduchý a udržitelný život. Cílem jeho autorů je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi. Výsledkem jsou pak knihy zaměřené buď na suroviny (Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, Soda, Ocet), nebo na návody Zkuste to doma sami (kuchyně, péče o tělo a vlasy, zahrada a balkon).

   Jedle_mesto_titulka_300dpi_RGB
 mirabelle-tarte-shutterstock_318724850  

Jedlé město začíná úvodem, následuje kapitola o Jedlém městě, informace o knize a praktické tipy. Nechybí návody, jak naložit se sklizní nebo tipy pro sběr. Následují rady o sběru plodů ze stromů a keřů a také divokých bylin. V závěru kromě zdrojů čtenáři zjistí, jak udělat město jedlejší nebo jak se více zapojit. Zde si přečtete například o české iniciativě Na ovoce nebo bylinkových prohlídkách.

U každé rostliny se nachází její malý obrázek, český i latinský název, čeleď, doba sklizně, odrůda a případně také výskyt nebo možnost záměny. Následují zajímavé informace zaměřené například na to, kde se rostlina vzala, jaké jsou její vlastnosti a jak se dá využít. Ty mě moc bavilo číst, zjistila jsem například, že mirabelky hrály zásadní roli v bestselleru Parfém – příběh vraha.

Dále následují recepty, jak danou plodinu zpracovat nebo využít. Kromě známých pochutin, jako jsou třeba sirupy nebo povidla, jsou zde i ty netradiční. Mně zaujala například čokoláda z lipových pupenů, třešňové pesto, pečená jablíčka ve skle, vegetariánský tažin se sušenými švestkami nebo šípková omáčka na těstoviny. Vše je plné vitamínů a v knížce srozumitelně popsáno, ostatně posuďte sami na základě receptu na mirabelkovou hořčici, kterou si nyní ještě stihnete připravit:

„Na jednu skleničku budete potřebovat: 200 g mirabelek, 2 lž. Bílého vinného octa, 2 lž. Hořčičného prášku, 50 g cukru, sůl a pepř

Mirabelky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Přidejte ocet a rozmixujte. Poté smíchejte s cukrem a hořčičným práškem, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. Nakonec podle libosti osolte a opepřete. Směs naplňte do sterilizované sklenice, uzavřete a nechte vychladnout. Mirabelková hořčice se skvěle hodí k sýru. (str. 60)”

   mirabelle-senf-shutterstock_303051332
  

Tato kniha je opět skvělá, přečetla jsem ji klasicky se zájmem a odnáším si z ní jak vědomosti, tak novou inspiraci do kuchyně!

© Jana Langerová