Rozpoznejte snadno 100 druhů stromů pomocí nového atlasu

Kniha Stromy s podtitulem Rozpoznejte snadno 100 druhu německého autora Holgera Haaga stručně představuje 100 nejběžnějších stromů, které můžete vidět na výletech divokou přírodou i zámeckými parky. Ilustrace zachycuji celkový tvar koruny stromu, listy, plody a případně i jiné části, jsou-li dulezité proto, abyste strom stojící před vámi poznali. Stromy_titul_300dpi_rgb

Uživatelé ocení jednoduchý určovací klíč na přebalu knížky, který usnadni a urychlí orientaci při určovaní stromu uvedených dále v knize. Velkým kladem publikace jsou výborné ilustrace. Ty na rozdíl od sebelepších fotografii zachycuji “ideální” podobu důležitých rozpoznávacích znaků stromu. Ilustrace v klíčích na přebalu jsou doplněny jednoduchými stručnými popisky upozorňující na zásadní morfologické znaky. Sympatické jsou stručné texty popisující to, co lze jen obtížně zachytit kresbou. Na rozdíl od jiných podobnych publikaci jsou milým zpestřením zajímavosti o využití jednotlivych stromů. Tak se dozvíme třeba to, ze kůrou vrby bílé můžeme při nemoci a teplotách nahradit Acylpyrin, topoly černé nechal vysazovat podél cest císař Napoleon jako orientační body pro vojsko a poštu nebo  to, že ze dřeva dřínu byl údajně vyroben luk bájného hrdiny Odyssea.

Drobným možným nedostatkem pro ceske uživatele je to, že kniha zahrnuje druhy vyskytující se v sousedním Německu. Proto některé v knize uvedené informace nemusí platit beze zbytku v Česku. Jde však o detaily vyvážené zmíněnými klady knihy. Čtenáři a uživatelé by rovněž ocenili mapky zachycující výskyt popisovaných stromu, což by do jisté míry eliminovalo výše zmíněný drobný nedostatek.

Vzhledem k tomu, že knížka si nedělá ambice byt obsáhlou systematickou encyklopedií vyčerpávající téma i čtenáře a je malého formátu, je vhodná i do menšího batohu na odpoledni procházku do zámeckého parku. Proto bude milým a užitečným společníkem na výletech laických nadšených milovníků prirody ve střední Evropě.

© Michal Skalka, vedouci pracoviste ekovychovy Spravy KRNAP

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet