Recenze knihy Léčivá síla zvířat o terapii pomocí zvířat

Ne, není to ezoterika, naopak. Tahle kniha vás upozorní, že ne vždy tahle léčba funguje. Autoři vám takzvaně nemažou med kolem pusy.kazda-banner-Léčivá-síla---2048-x-2048-px---03_1

 Specialisté na terapii pomocí zvířat

Na téma psychoterapie pomocí zvířat bylo napsáno mnoho. Někdy to jsou vědecky podložená fakta, jindy jen mýty, které mají se skutečností pramálo společného. Autoři této knihy, psychoterapeut Rainer Wohlfarth a koučka Bettina Mutschierová, se to snaží uvést na pravou míru. Na příbězích ze své praxe a praxe svých známých ukazují, kde tato terapie zabrala a vysvětlují jak.

 Ayla a smutné narozeniny

Kniha začíná předmluvou o tom, jak se vlastně autoři dostali k terapii pomocí zvířat. Rainer s Bettinou přemýšleli jak smysluplně zaměstnat jejich ovčáckého pudla. Přišli na to ve chvíli, kdy Ayla projevila svou úžasnou vnímavost na jednom, ne příliš veselém, narozeninovém večírku.

 Vztah zvířat a lidí

Aby pochopili vztah zvířat a lidí, ponořili se i do studia hluboké historie, kdy si lidé ochočili nebo spolupracovali s prvními zvířaty. V knize, mimo jiné, vysvětlují zásadní vliv díla známého filozofa a matematika, kterým nebyl nikdo jiný než René Descartes. Díky němu došlo ke zlomu ve vnímání rozdílů mezi zvířaty a lidmi. V knize jsou zmíněny i první kliniky, které začaly využívat k terapiím i zvířata, útlum v 60tých letech a podstatě znovuobjevování člověka jako zvířete.

 Děti a příroda

Abychom pochopili proč a jak vlastně funguje tento typ terapie, zavedou nás autoři nejen do jejich dětství. Poukazují na důležitost vztahu už malých dětí a přírody, díky kterému se lépe vyvíjejí jejich kognitivní funkce.

 Aby to fungovalo

Na rozdíl od knih plných fantastických příběhů, jak úžasná a vždy účinná je terapie pomocí zvířat, poukazují autoři na  zásadní věci, které jsou nutné aby to fungovalo.

 Každé zvíře se hodí na něco jiného

Zvířata obecně jsou velmi vděčná v případech, kdy se terapeutovi nedaří aby se klient otevřel a začal mluvit o svých problémech. Funguje to zejména u dětí.  Na příkladech různých diagnóz se tu dočtete o psech, kočkách, oslech, koních, ale i o tom, že ne všechny druhy hlodavců jsou vhodné pro terapii. Možná vás překvapí, který je ten nejvhodnější. Morče ani králík to není :-).

 Část knihy je věnována i kontroverzní terapii s delfíny. Zejména zde autoři poukazují na to, že při terapii není důležitý jen člověk, ale i zvíře, proto by tak k němu mělo být přistupováno. Mělo by mít možnost naplnit všechny své potřeby. Tak, aby se cítilo šťastně.

 Upřímně, trošku jsem se tohoto tématu bála aby to nebyla jen jedna z dalších knih, která líčí tuhle terapii jako všespásnou. Na druhou stranu věřím, že nakladatelství Kazda by takovou nevydalo :-). Od toho jsou jiní :-). Velmi mile mě ale překvapila .

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet