Svět opravdu potřebuje spoustu radosti

Německé spisovatelce a novinářce Angele Köckritzové v nakladatelství Kazda vyšla kniha Radost s podtitulem O objevování lehkosti.2048x2048_FB-2-korektura

 Anotace zmiňuje, že autorka chtěla prozkoumat radost, zmapovat ji a zjistit například, co se odehrává v mozku, když se radujeme a jak na tyto procesy reaguje naše tělo. To zní poměrně odborně a někoho může i odradit, protože kniha není jen o tomhle. To je součástí jedné kapitoly, ale jinak jde o oslavu radosti těmi nejrůznějšími způsoby. Jedná se o krátké kapitoly obsahující různá zamyšlení, střípky, vzpomínky z cest, popisy a podobně. Já se s každou další kapitolou moc těšila, o čem bude ta další.

 „Na světě je samozřejmě mnohem víc radostí než ty, o nichž se zmiňuje tato kniha. Každý a každá z vás si k nim může přimyslet ty svoje. Nepředkládám vám encyklopedii. Spíš chci bez pevného úmyslu putovat, jen tak se potloukat a jako tulák a vagabund vyrazit na cestu – do Země radosti,“ píše Angela Köckritzová v úvodu.

 Tato kniha mi při čtení nejvíce připomínala útlé knihy Bruna Ferrera jako jsou příběhy pro potěchu duše. Jednalo se o takové milé texty a bavilo mě, jak se střídala témata, jak autorka dokázala zaznamenat pocity a přenést na čtenáře danou atmosféru. Líbila se mi kapitola o mé oblíbené modré barvě, dozvěděla jsem se nějaké zajímavosti například z Dakaru nebo jsem se smála u popisu čínského ohnivého hrnce. Také jsem často sama vzpomínala, nebo se nad něčím zamýšlela, což byl podle mě také účel.

 Radost hodnotím jako velmi dobrou a oddychovou knihu, která se může stát skvělým společníkem někde na dece nebo například v dopravních prostředcích.

 A pokud u nás vyjde autorčina první kniha Mrakochodci. Příběhy o životě v Číně, budu mezi prvními, kdo si ji koupí!

 Angela Köckritzová, narozená v Mnichově, studovala politologii, sinologii a dějiny umění v Berlíně, Mnichově a na Tchaj-wanu. Nejprve pracovala jako novinářka pro Süddeutsche Zeitung, poté pro Zeit. Od roku 2011 byla čtyři roky korespondentkou těchto novin v Číně, později dva a půl roku africkou korespondentkou v senegalském Dakaru. Roku 2015 vyšla její první kniha Wolkenläufer. Geschichten vom Leben in China (Mrakochodci. Příběhy o životě v Číně). Za svoji novinářskou práci byla několikrát oceněna. Dnes žije se svou rodinou v Berlíně jako autorka ve svobodném povolání.

 © Jana Langerová

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet