Klíčky

Klíčky a výhonky jsou pravděpodobně ty nejzdravější a nejčerstvější potravi- ny na světě. Každý je může snadno pěstovat na okenním parapetu a získávat takTITULKA_Kuchyne_72dpi_RGB dokonce i během zimy čerstvé vitamíny a další vitální látky. Jelikož se tyto dávky živin obejdou bez transportu a průmyslového zpracování, jsou navíc ještě ekologičtější než ty kupované.

  Proč jsou klíčky tak zdravé?

Semínka jsou malým přírodním zázrakem. Obsahují vše, co je potřeba pro zdravý růst rostliny, mimo jiné četné vitamíny, minerály, bílkoviny a škroby. Během klíčení vznikají komplexní živiny a enzymy, díky nimž je klíček ještě hodnotnější než samotná semena. Jen několik málo druhů zeleniny může držet krok s takovou přehlídkou životně důležitých vitálních látek.

I díky způsobu produkce jsou klíčky tak zdravé. Na rozdíl od jiných rostlin a bio zeleniny vznikají přímo ze semínka bez jakéhokoliv zpracování, kon- zervantů nebo dalších přísad.

 Kuchyne_cz_blok_PRESS

Domácí klíčky

K pěstování klíčků je potřeba jen nakličovadlo, bio semínka a trocha trpěli- vosti. V nejobyčejnějším případě postačí k pěstování čistá uzavíratelná skle- nice se vzduch propouštějícím víčkem. Těm, co chtějí svůj jídelníček obohatit pravidelně o čerstvé klíčky, se již vyplatí obstarat si ke klíčení jednu nebo více speciálních sklenic nebo patrové klíčidlo. Výhoda takového řešení spo- čívá ve snadné manipulaci a v možnosti pěstovat zároveň více druhů klíčků.

My používáme obyčejnou metodu se sklenicí, pro niž jsme si sami vyrobili víčka s otvory prostým proděravěním. Cesta od semínka k jedlému klíčku probíhá v několika málo krocích.

Krok 1: Příprava sklenic

Slabé a mladé rostlinky jsou náchylné k plísním, proto je čistota práce nanej- výš důležitá. Používané sklenice a nástroje před použitím důkladně umyjte. Sklenice z předešlého klíčení vymyjte octovou vodou, aby došlo ke zničení případných plísňových sporů.

 Krok 2: Omytí semínek

Nejen sklenice, ale i používaná semena musejí být co nejčistější. Proto se semínka před použitím důkladně omývají čistou vodou. Můžete použít síto nebo dát semínka do nakličovací sklenice a tu následně třikrát až čtyřikrát vypláchnout  vodou.

Někteří pěstitelé klíčků k tomu používají pouze neperlivou minerální nebo destilovanou vodu. Z naší zkušenosti funguje kohoutková voda stejně dob- ře. Nechte vodu nejprve asi 20–30 vteřin odtéct, aby odtekla odstátá voda z kohoutku a potrubí.

 Krok 3: Máčení semen

Očištěná semínka musí několik hodin odstát ve vodě. Potřebná doba máčení závisí na použitých semenech a pohybuje se mezi čtyřmi a dvanácti hodi- nami (viz tabulka na straně 70). Během této doby semínka nasáknou vodou a tím se aktivuje proces klíčení.

 Krok 4: Růst klíčků

Po uplynutí doby máčení se budou klíčky poprvé proplachovat. Vodu, v níž se klíčky máčely, vylijte, sklenici naplňte čerstvou vodou a znovu vylijte. Zde se ukazuje výhoda hotových nakličovacích sklenic se sítkem, promývání je s ním snadné a rychlé, aniž byste sklenici museli otevírat.

Doba klíčení, která právě začíná, činí dle odrůdy jeden až osm dní (viz tabulka). Během této doby by měly sklenice stát na co nejsvětlejším místě bez přímého slunečního svitu. Aby v nich nestála voda, měly by být umístěné v šikmé poloze víčkem s otvory dolů, například v prázdném truhlíku nebo ve speciálním stojánku na sklenice. Už jsme klíčky úspěšně vypěstovali i ve sklenici, která stála zcela normálně vzpřímeně. Riziko vzniku plísní je tak ale vyšší.

Během dalšího vývoje je třeba klíčící semena dvakrát až třikrát denně pro- mýt stejně jako na začátku klíčení. Pravidelné promývání čistou vodou a následné odkapání ve sklenici je nutné pro to, aby se tvořily silné klíčky a aby se zamezilo vzniku plísně.

Za jeden až dva dny se objeví vatovité vláknité kořínky s bílým chmýřím, nezaměňte je s plísní. Z nich se později utvoří skutečné kořínky.

 Krok 5: Sklizeň

Jakmile uplyne doba klíčení, můžete sklízet! Naposledy opláchněte hotové klíčky. Čerstvé a křupavé je nyní můžete použít pro vylepšení mnoha jídel.

Pokud si nejste jistí, můžete několik klíčků ze sklenice vyjmout a ochutnat. Řiďte se dobou klíčení, udanou v přehledu v tabulce.

Při předčasném sběru, získáte klíčků jen málo. Propásnete-li naopak optimální dobu sběru, mohou podle druhu rostliny vznikat velmi hořké látky nebo jiné nežádoucí rostlinné látky.

 Návrh servírování

Hotové klíčky můžete využít rozličnými způsoby do čerstvých nebo vaře- ných pokrmů. Pouze příliš dlouhému zahřívání byste se měli vyhnout, pro- tože tím opět dochází k ničení cenných vitálních látek.

Stejně jako rostliny, z nichž pocházejí, i klíčky mají zcela individuální chuť. Obilné klíčky jsou spíše jemné až sladké, ředkvičky a ředkve ostré, čočka pikantní, fazole a slunečnice oříškové. Nasypte je například čerstvé přímo na chleba s máslem, tvarohem nebo žervé. I saláty můžete vylepšit o klíčky. Posypejte s nimi těstoviny a polévky nebo je využijte jako malou čerstvou přílohu k vydatným jídlům.

Klíčky fazole mungo (lze je hotové koupit i jako sójové klíčky) obsahují v syrovém stavu toxiny. Aby byly poživatelné, je třeba je před konzumací blanšírovat ve vroucí vodě.

  Tabulka klíčků

Semena téměř všech jedlých rostlin lze ke klíčení použít. Nevhodné jsou však lilkovité jako např. rajčata. Používejte pouze semínka v bio kvalitě, u nichž je potvrzena klíčivost. Mnoho výrobců nabízí speciální semena nebo i směsi, možná dokonce v obchodě s bio produkty ve vašem okolí.

Velmi dobré zkušenosti máme také s bio obilovinami. Pro začátečníky se skvěle hodí mungo fazole, protože klíčí velmi dobře a s opravdu vynikajícími výsledky.

Doporučenou dobu máčení a délku klíčení různých semen můžete čerpat z následující tabulky.

 Kuchyne_cz_blok_PRESS1

 

Semena

Doba máčení (v hodinách)

Doba klíčení (ve dnech)

Alfalfa (vojtěška)

4

7–8

Amarant

8

3–5

Pískavice řecké seno

6

3–5

Brokolice

12

3–5

Pohanka

6

2–3

Špalda

12

3–4

Hrášek

12

3–4

Cizrna

12

3–4

Řeřicha*

6–8

Dýně

12

3–4

Čočka

12

3–4

Mungo fazole**

12

4–5

Quinoa

6

6–7

Ředkvičky*

12

4–5

Žito

12

3–4

Jetel luční

8

6–7

Černé fazole

12

3–4

Sója

12

3–4

Slunečnice

6

2–3

Celozrnná rýže

12

3–4

Pšenice

12

2–4

*také jako mladé zelené rostlinky               **klíčky blanšírovat

 

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet