Zelenina ze zahrádky naložená v octu

Aby se cukety, rajčata, cibule, fazolky a všechna další zelenina, která v době sklizně najednou dozraje, nezkazila, můžeme ji naložit do octa, a tím prodloužit její trvanlivost. Tak také zůstane zachováno  mnoho prospěšných látek, které obsahuje. Kromě proslulých kyselých okurek, cibulek, paprik a celeru je možné touto metodou konzervovat skoro všechny druhy zeleniny. Následující recept na nakládanou zeleninu lze dle libosti rozšířit nebo redukovat. Důležité je jenom vybírat zeleninu, která se k sobě chuťově hodí.TITULKA_Ocet_300pdi_RGB

Na naloženi zeleniny budete potřebovat například:

  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 kg malých cuketek
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 1 feferonku
  • 250 g květáku
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml bílého vinného octa
  • 200 g cukru
  • 2 až 3 lžč. soli
  • 1 lžč. hořčičného semínka
  • 1 lž. koření na okurky (hotova směs koření na nakládání)
  • 1/2 lžč. mleté kurkumy
  • velké zavařovací sklenice

Pokud si přejete, můžete navíc přidat zeleninu, jako je křen nebo chilli, aby byla směs ostřejší, nebo bylinky k dochuceni.

Postup je následující:

  1. Cibule, cukety, česnek a mrkve omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Paprikové lusky a feferonku omyjte, rozpulte, zbavte semínek a půlky potom nakrájejte na tenké proužky.
  3. Květák očistěte, omyjte a rozdělte na male růžičky.
  4. Ocet, cukr, sůl, hořčičné semínko, kořeni na okurky a kurkumu svařte spolu s 250 ml vody v hrnci.
  5. Zeleninu vařte v nálevu postupně vždy asi 6 minut doměkka, děrovanou naběračkou vyjměte z hrnce a navrstvěte do předem sterilizovaných lahvi.
  6. Octový nálev ještě jednou svařte a přelijte jim zeleninu; sklenice naplňte horkým nálevem těsně pod okraj.
  7. Sklenice ihned uzavřete a zkontrolujte, jestli jsou opravdu pevně zavřené. Ochlazováním vznikne ve sklenicích podtlak, který pevně přitáhne víčko ke sklu. Tim se obsah uchrání před vnějšími vlivy a dlouho vydrží.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet